TV NL EN

De nalatenschap van de moord op Theo van Gogh

Vrijdenkersfestival 2024

Programmamaker
Veronica Baas
Programmamaker en moderator
Rokhaya Seck
Rokhaya Seck
moderator
Tim Wagemakers

Twintig jaar geleden werd Theo van Gogh op straat in Amsterdam vermoord. Een gebeurtenis die Nederland voorgoed veranderde. Deze avond brengen we de nalatenschap van de moord op Theo van Gogh in kaart.

Na 2 november 2004 brak een periode van diepe verdeeldheid aan. In dit programma onderzoeken we hoe begrippen als ‘het vrije woord’ en ‘het publieke debat’ gevormd en vervormd zijn door de moord op Van Gogh. Ook kijken we naar de politieke implicaties: is er een lijn te trekken van de moord op Van Gogh naar de verkiezingswinst van de PVV in 2023? Of was Theo van Gogh, als popularisator van rechtspopulisme, juist al een exponent van een veel diepere trend?

Meer over het Vrijdenkersfestival

Ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad reflecteren we op ons begrip van vrijheid en wat het voor ons betekent. Vrijheid is onlosmakelijk met Amsterdam verbonden; de stad deed in de 17de eeuw al dienst als veilige haven voor vrijdenkers en afvalligen. In samenwerking met de Gemeente Amsterdam, BIMHUIS en Podium Mozaïek organiseert De Balie voor de vijfde keer op rij het Vrijdenkersfestival. Tussen 31 oktober en 3 november zijn er diverse programma’s samengesteld waarin dit thema onderzocht wordt met o.a. debat, theater en andere kunstvormen.

Twintig jaar geleden werd Theo van Gogh vermoord. Zijn laatste woorden waren ‘Genade, genade. We kunnen er toch over praten?’ Hoewel Nederland na de moord diep verdeeld raakte, kan Van Goghs smeekbede als opdracht gelezen worden. Hoe hou je het gesprek gaande in een land dat met elkaar lijkt uitgepraat?


Spekers

Ahmed MarcouchBurgemeester van Arnhem
Jaap Cohen Biograaf Theo van Gogh
Dilara BilgiçSchrijver en essayist
Sonny SpekWethouder Katwijk
Yoeri Albrechtdirecteur De Balie

Vrijdenkersfestival: ‘We kunnen er toch over praten?’

Twintig jaar geleden werd Theo van Gogh vermoord. Zijn laatste woorden waren ‘Genade, genade. We kunnen er toch over praten?’ Hoewel Nederland na de moord diep verdeeld raakte, kan Van Goghs smeekbede als opdracht gelezen worden. Hoe hou je het gesprek gaande in een land dat met elkaar lijkt uitgepraat? Tijdens het Vrijdenkersfestival richten we

Meer Info
za 2 nov / 16:30
Democratie en rechtstaat

Openbare herdenking van Theo van Gogh

Vanmiddag staan we stil bij het belang van vrijheid van meningsuiting en de strijd tegen geweld en extremisme. We gedenken op het Leidseplein een markante man, wiens dood een gat sloeg in het leven van zijn naasten.  

Meer Info Tickets
do 31 okt / 20:00
Democratie en rechtstaat

Academic freedom in fraught times

Is the UvA a bastion of wokeness? Does the VU let both its Palestinian and its Jewish students down? Were the blockades of Amsterdam University College an expression of academic freedom?

Meer Info Tickets
za 2 nov / 19:30
Cinema

Theo van Gogh in beeld

Vrijdenkersfestival: in gesprek n.a.v. fragmenten uit De hunkering

Samen met David de Jongh kijken wij naar nog niet eerder vertoonde scènes uit De hunkering, de nieuwe documentaire over het leven van Theo van Gogh.

Meer Info Tickets
zo 3 nov / 15:00
Democratie en rechtstaat

Thomas Chatterton Williams: can we unlearn race?

Ex-black, that is what the American writer and cultural critic Thomas Chatterton Williams calls himself provocatively. Should we stop using racial terminology?

Meer Info Tickets