TV NL EN

De Open Samenleving: Miriam Rasch

Coronagesprek met filosoof en essayist Miriam Rasch

Interview Door
De samenleving zit op dit moment nog dicht, en juist daarom kijken wij vooruit. Hoe gaan we straks weer open? Vanuit een lege salon praten De Balie-programmamakers met bijzondere gasten over de vergaande consequenties van de coronacrisis en hoe de wereld erna eruit ziet.

Dit keer gaat programmamaker Lola ‘t Hart in gesprek met filosoof en essayist – en kersverse winnaar van de Socratesbeker 2021 – Miriam Rasch over wat het betekent te leven in een wereld waarin we zekerheid en veiligheid zoeken bij cijfers. Draven we tijdens de coronacrisis door in ons geloof in berekeningen en voorspellingen op basis van getallen en statistieken? Biedt het langzaam in beeld komende einde van de lockdown een goede aanleiding ons anders te gaan verhouden tot de cijfers en data die nu zo machtig zijn?

Miriam Rasch is filosoof en schrijver. In april won zij De Socratesbeker 2021 voor haar boek Frictie: Ethiek in tijden van dataïsme (2020). Rasch schrijft essays en recensies voor onder meer De Groene Amsterdammer, Athenaeum, Follow The Money, rekto:verso en Revisor. Daarnaast is ze werkzaam als coördinator Research Station bij de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.

De Socratesbeker is de prijs voor het meest prikkelende Nederlandstalige filosofieboek, uitgereikt door de Stichting Maand van de Filosofie.

Sprekers

Miriam RaschFilosoof en schrijver
https://www.debezigebij.nl/boek/frictie/
Kijk de uitreiking van de Socratesbeker 2021 terug https://www.youtube.com/watch?v=cH44XeA2fM4