TV NL EN

De Rushdie-affaire in Nederland: waar staan we na 30 jaar?

programmamaker
programmamaker
Moderator
In 1989 sprak Ayatollah Khomeini een fatwa uit tegen Salman Rushdie, naar aanleiding van zijn boek De Duivelsverzen. Wereldwijd volgden er protesten en boekverbrandingen, zo ook in Nederland. De controverse rondom De Duivelsverzen staat bekend als de Rushdie-affaire. Naar aanleiding van de aanslag op het leven van Salman Rushdie afgelopen zomer, gaan o.a. Adriaan van Dis, Lotfi El Hamidi en Naeeda Aurangzeb in gesprek over de erfenis van de Rushdie-affaire in Nederland. Hoe bepalend is de Rushdie affaire geweest voor het publieke debat over islam, migratie en integratie?

Hoe was het voor El Hamidi en Aurangzeb om op te groeien rondom de eeuwwisseling waarin hun aanwezigheid in Nederland onderwerp was van een maatschappelijke discussie? En waar staat het debat nu, 30 jaar na de Rushdie-affaire?

Op 14 januari 1994 wordt in De Balie het Rushdie Defence Committee Nederland opgericht. Onder leiding van Adriaan van Dis zet het comité zich in voor de vrijheid van schrijvers als Rushdie en gaat het in gesprek met diverse Nederlandse moslimorganisaties. Op deze avond reflecteren toenmalige leden van het comité op het tijdsgewricht waarin het comité werd opgericht.

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door V-fonds.

Sprekers

Adriaan van DisSchrijver en oprichter ‘Rushdie Defence Committee Nederland’
Lotfi el HamidiHistoricus en journalist NRC, auteur ‘Generatie 9/11’
Naeeda Aurangzeb (1974)
Naeeda AurangzebJournalist, presentator en schrijver van o.a. ‘365 dagen Nederlander’
Maarten AsscherSchrijver, voormalig lid Rushdie comité (foto: Sacha de Boer)
Chris KeulemansSchrijver, voormalig lid Rushdie comité