TV NL EN

De Koplopers: De voedselkloof moet dicht

Programmamaker
In samenwerking met
In samenwerking met

Voor veel Nederlanders is gezond eten onbetaalbaar geworden, maar gezonde voedselconsumptie wordt nog steeds gezien als een individuele verantwoordelijkheid. Terwijl de groep Nederlanders die onder de armoedegrens leeft groeit mede door inflatie en de hoge energiekosten, blijft gezond eten erg duur – velen kunnen zich dat niet veroorloven. Er is dus sprake van een groeiende voedselkloof in Nederland. Hoe kunnen mensen die minder te besteden hebben toch toegang krijgen tot gezond eten?

Armoede zorgt voor gezondheidsverschillen: uit onderzoek in Amsterdam is bijvoorbeeld gebleken dat de levensverwachting van mensen in rijkere stadsdelen gemiddeld zes à zeven jaar langer is dan die van mensen in armere stadsdelen, waar de toegang tot gezond eten beperkter is.

Desondanks wordt er met de vinger gewezen: ongezonde keuzes zouden domweg een kwestie van individuele onverantwoordelijkheid zijn. Hoe kan een eerlijker gesprek over armoede en (on)gezondheid in Nederland gevoerd worden? En hoe kunnen steden, inwoners en marktpartijen vervolgens samenwerken om de voedselkloof te dichten?

De Koplopers

Vergroenen, verduurzamen, innoveren. De ambities voor Nederland zijn groot, maar de realiteit is weerbarstig. In de serie De Koplopers ontmoet Teun van de Keuken mensen die oplossingen van de toekomst nu al in de praktijk brengen. Wat kunnen we van deze koplopers leren? Hoe vertalen we hun praktijkervaring naar politieke samenwerking – zodat de rest van Nederland ook mee kan in de transitie?

De Koplopers is een samenwerking met Regieorgaan SIA, die bevordert de kwaliteit en de impact van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen.

Sprekers

Shula RijxmanWethouder Amsterdam (D66)
Esther VeenLector Stedelijke Voedselvraagstukken aan Aeres Hogeschool
Dalila SaydDirecteur Het Eetschap
Karien StronksHoogleraar Sociale Geneeskunde Amsterdam UMC
Quirine de WeerdLidl, Hoofd Duurzaamheid & Communicatie
Diena HalbertsmaDirecteur Diabetes Fonds
Chris KoenenBewoner Amsterdam-Noord, ervaringsdeskundige