TV NL EN

De strijd om het Elysée

Taal / Language
EN
Programmamaker
Joline Vermeulen
Moderator
Zara Toksöz

(English below)

De ogen waren dit jaar al meermaals op Emmanuel Macron gericht. Als president van Frankrijk wilde hij ongevaccineerden in zijn land ‘het leven zuur maken’ en schoof hij aan de onderhandelingstafel met Vladimir Poetin. Blijft hij ook president na de verkiezingen in april? Hoe liggen de kaarten sinds de Russische invasie in Oekraïne? En wat betekent de verkiezingsuitslag voor Frankrijk, Nederland en Europa?  

We blikken terug op vijf jaar Macron en kijken vooruit naar de Franse presidentsverkiezingen in april. Hoe kijken Fransen, Nederlanders en andere Europeanen naar hem en de rol van Frankrijk? Wat zijn de belangrijkste thema’s voor de Fransen die straks naar de stembus trekken, en hoe kunnen de verschillende kandidaten de kiezer overtuigen?

Aanvankelijk leek de strijd enkel te gaan tussen Macron (La République en marche!) en Marine Le Pen (Rassemblement National), maar inmiddels hebben ook Valérie Pécresse (Les Républicains) en Éric Zemmour (Reconquête) zich als kandidaten in de strijd gemengd. Macrons grootste concurrenten bevinden zich op de rechterkant van het politieke spectrum. Verandert dat iets aan de koers van de sociaal-liberale en pro-Europese president?

Lees meer/minder over de deelnemers

Hugo Bezombes is een Franse storyteller en ingenieur. In 2020 startte hij het mediaplatform Into Europe waarop hij zijn geanimeerde video’s over Europese politiek, beleid en geopolitiek deelt.

Laurent Chambon houdt zich als Franse socioloog en politicoloog bezig met minderheden in de politiek in Nederland en Frankrijk. Hij schreef onder andere een boek over Marine Le Pen.

Susi Dennison is beleidsmedewerker bij de pan-Europese denkdank European Council on Foreign Relations (ECFR). Ze focust zich op migratie, Europees buitenlands beleid en Europa als wereldspeler.

Eliane Gerrits is (live) cartoonist. Ze is onder meer bekend van haar politieke cartoons is NRC Handelsblad, Elsevier en The Huffington Post.

Peter Giesen is Europa-redacteur voor de Volkskrant. Van 2013 tot 2018 was hij correspondent in Frankrijk. Over die periode schreef hij Retour de France, genomineerd voor de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek.


English

We look back on five years of Macron and look ahead to the French presidential election in April. How do the French, the Dutch and other Europeans see him and the role of France? What are the most important themes for the French who will soon be voting, and how can the different candidates convince them? Have the cards been shuffled since the Russian invasion of Ukraine?

Deelnemers

Hugo BezombesStoryteller en oprichter ‘Into Europe’
Laurent Chambon
Laurent ChambonSocioloog en politicoloog
Susi Dennison
Susi DennisonBeleidsmedewerker European Council on Foreign Relations
Eliane Gerrits
Eliane GerritsLive cartoonist
Peter GiesenEuropa-redacteur en voormalig Frankrijk-correspondent
in samenwerking met
European Council on Foreign Relations