Ooit golden de Koninklijke Hoogovens als nationale trots, maar tegenwoordig denkt men bij Tata Steel toch vooral aan fijnstof op schommels en een torenhoge CO2-uitstoot. Wat is er nodig om de grootste vervuiler van Nederland in een schone fabriek te veranderen? Maar vooral: wie gaat dat regelen? In dit programma onderzoeken we wie aanspreekbaar is (en waarover): Brussel, Den Haag, of het provinciehuis in Haarlem.
De afgelopen jaren haalde de staalproducent vaker dan ooit het nieuws. Van overlast en milieuproblematiek tot aangekondigde massaontslagen; de splitsing tussen de Britse en de Nederlandse takken van Tata Steel. Maar de allergrootste uitdaging is de doelstelling die Tata Steel Nederland zichzelf stelde: vanaf 2030 wil het bedrijf op groene waterstof produceren, in plaats van op kolen. Hoe gaat het bedrijf deze doelstelling halen?
Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart staat er behoorlijk wat op het spel. Wat kan Tata van het Rijk en de Provincie Noord-Holland verwachten? Wat kan de overheid eisen van de grote werkgever en nog grotere economische motor? Een debat met zittende politici en kandidaten en de CEO van Tata Nederland, Hans van den Berg.
Beeld: Bregje Gevaert
Animatie: Hannah Vischer
Sprekers
Bijna al onze programma’s zijn live mee te kijken via de programmapagina.
Heb je een programma gemist? Kijk deze terug via De Balie TV of ons YouTube-kanaal.
Meer in De Balie
Als het aan aquatisch ecoloog Ellen Weerman en bioloog en trekvogelspecialist Theunis Piersma ligt, ziet het Nederlandse landschap er in de toekomst een stuk natter uit.
Hoe gaan de lijsttrekkers hun beoogde rol invullen? En vooral, wat gaat hun partij doen om de crises te lijf te gaan? Een nodige debatavond over de toekomst van ons land.
Hoe zorgen we er voor dat medicijnen beter en sneller toegankelijk zijn? Hoe voorkomen we dat de verschillen binnen Europa niet te groot worden?