TV NL EN

Disclaimer: dit is niet echt gebeurd

In samenwerking met
Programmamaker
Programmamaker
In romans staat vaak de disclaimer: ‘Alle personages en omstandigheden in dit boek zijn louter aan de verbeeldingskracht van de auteur ontsproten’. Is dit wel zo? Ondanks dergelijke disclaimers komt het vaak voor dat de gebeurtenissen en personages wel heel erg aan het leven van de auteur doen denken. Of wil de lezer dat graag geloven?

Sommige auteurs geven gerust toe dat een personage een alter ego is of dat het boek inderdaad gebaseerd is op eigen ervaringen. Andere auteurs zeggen dat alles, maar dan ook alles, is verzonnen. Wanneer kiest een auteur ervoor de eigen ervaringen wél of juist niet te verwerken in de literatuur?

Deze avond is voor de schrijvers en lezers – liefhebbers van literatuur. Laat je meenemen in de overwegingen van auteurs. Hoeveel stopt een auteur van zijn eigen leven en de directe omgeving in een boek? Wanneer maakt het voor de lezer uit te weten of een gebeurtenis verzonnen is of echt gebeurd?

Hollands Maandblad staat bekend als de geboorteplaats van veel grote schrijvers. Drie debuterende schrijvers krijgen een beurs uitgereikt, om het schrijven te stimuleren.

Over de sprekers

Bo van Houwelingen is ruim zeven jaar literair recensent bij de Volkskrant. Sinds twee jaar coördineert zij daarnaast de binnenkomende Nederlandse fictie. Als psycholoog en journalist en schreef zij ook over het bedrijfsleven, eten, emancipatie en feminisme voor onder andere NRC, ELLE en Trouw.

Philip Huff is schrijver en regisseur. Huff studeerde filosofie en geschiedenis in Amsterdam en Berlijn. Hij schrijft in het Engels en het Nederlands en publiceerde essays, verhalen en gedichten in onder meer The New York Review of Books, The Paris ReviewFive Dials, Hollands MaandbladNRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer, de Volkskrant (en ook in hun Magazine), De Gids, De Correspondent, Das Magazin, The Dublin ReviewHarper’s Bazaar en Vogue.

Zijn debuutroman Dagen van gras verscheen in 2009, gevolgd door de roman Niemand in de stad (2012) en de verhalenbundel Goed om hier te zijn (2013). Boek van de doden (2014) werd door HUMO bestempeld als een van de beste boeken van het jaar. In 2015 verscheen Het verdriet van anderen, een persoonlijke essaybundel over leven en literatuur. In het voorjaar van 2022 verscheen zijn nieuwste roman, getiteld Wat je van bloed weet, het boek belandde direct op de eerste plaats van de Bestseller 60 en kreeg lovende recensies in Nederland en België.

Lees drie maanden Hollands Maandblad én ontvang een ticket voor deze avond in De Balie voor €30,-. Klik hier!

Sprekers

Bo van HouwelingenSchrijver en literatuurrecensent voor de Volkskrant
Daniel Cohen
Philip HuffSchrijver en regisseur (foto: Daniel Cohen)
Karin AmatmoekrimSchrijver en columnist