TV NL EN

Disclaimer: dit is niet echt gebeurd

In samenwerking met
Programmamaker
Programmamaker
In romans staat vaak de disclaimer: ‘Alle personages en omstandigheden in dit boek zijn louter aan de verbeeldingskracht van de auteur ontsproten’. Is dit wel zo? Ondanks dergelijke disclaimers komt het vaak voor dat de gebeurtenissen en personages wel heel erg aan het leven van de auteur doen denken. Of wil de lezer dat graag geloven?

Sommige auteurs geven gerust toe dat een personage een alter ego is of dat het boek inderdaad gebaseerd is op eigen ervaringen. Andere auteurs zeggen dat alles, maar dan ook alles, is verzonnen. Wanneer kiest een auteur ervoor de eigen ervaringen wél of juist niet te verwerken in de literatuur?

Deze avond is voor de schrijvers en lezers – liefhebbers van literatuur. Laat je meenemen in de overwegingen van auteurs. Hoeveel stopt een auteur van zijn eigen leven en de directe omgeving in een boek? Wanneer maakt het voor de lezer uit te weten of een gebeurtenis verzonnen is of echt gebeurd?

Hollands Maandblad staat bekend als de geboorteplaats van veel grote schrijvers. Drie debuterende schrijvers krijgen een beurs uitgereikt, om het schrijven te stimuleren.

Over de sprekers

Karin Amatmoekrim is een Surinaams-Nederlandse schrijver. Ze schrijft romans, korte verhalen en columns. Het gym werd door pers en publiek juichend ontvangen. Ook De man van veel, dat in 2013 voor het eerst verscheen, kreeg lovende kritieken. Haar laatste boek, Tenzij de vader, is een memoir over haar vader.

Philip Huff is schrijver en regisseur. Hij studeerde filosofie en geschiedenis in Amsterdam en Berlijn. Hij schrijft in het Engels en het Nederlands en publiceerde essays, verhalen en gedichten. Dit jaar verscheen Wat je van bloed weet, dat op de eerste plaats van de Bestseller 60 belandde en lovende recensies in Nederland en België kreeg.

Bo van Houwelingen is ruim zeven jaar literair recensent bij de Volkskrant. Sinds twee jaar coördineert zij daarnaast de binnenkomende Nederlandse fictie. Als psycholoog en journalist en schreef zij ook over het bedrijfsleven, eten, emancipatie en feminisme voor onder andere NRC, ELLE en Trouw.

Lees drie maanden Hollands Maandblad én ontvang een ticket voor deze avond in De Balie voor €30,-. Klik hier!

Sprekers

Karin AmatmoekrimSchrijver en columnist
Daniel Cohen
Philip HuffSchrijver en regisseur (foto: Daniel Cohen)
Bo van HouwelingenSchrijver en literatuurrecensent voor de Volkskrant