TV NL EN

Verslag van een reis door Oekraïne met Jaap Scholten

Programmamaker & Moderator
Als op 24 februari 2022 Russische tanks Oekraïne binnenrollen begeeft Jaap Scholten zich vanuit zijn dorp in Hongarije naar de grens om een jong Oekraïens gezin te helpen z’n thuisland te ontvluchten. Scholten raakt meer en meer betrokken bij de oorlog. In zijn nieuwe boek Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper beschrijft hij wat hij daar in de eerste zes maanden na de invasie zag en meemaakte en vertelt hij de verhalen van de Oekraïners die hij ontmoette in Hongarije, Polen en Oekraïne, van chefkoks, violisten, schrijvers en zangeressen tot mariniers die ver achter de vijandelijke linies opereerden.

Tijdens deze avond spreekt De Balie-directeur Yoeri Albrecht met schrijver Jaap Scholten over zijn reizen langs uitgebrande tankstations en tot forten omgebouwde dorpen, de oorlog en haar destructie en de mensen die Scholten ontmoette.

Illya, de Oekraïense violist die zorgde dat de door Scholten aangeschafte traumapacks, helmen en nachtkijkers de strijdkrachten aan het front bereikten zal ter plekken aanwezig zijn, muziek maken en vertellen over hun samenwerking.

Daarnaast spreken we via live verbinding met Anastasia, die drie maanden in een ondergrondse geluidsstudio in Kyiv schuilde en van daaruit hulpwerk organiseerde en met Neal, een Amerikaanse ex-marinier en scherpschutter die als sniper in Mariupol en omgeving opereerde en daarnaast het Oekraïense leger in de loopgraven trainde in offensieve oorlogsvoering.

Sprekers

Jaap ScholtenSchrijver
NealMilitair
AnastasiaZangeres
Ilya
IlyaViolist

De gesprekken met Oekraïeners zijn in het Engels.