TV NL EN

Food for Thought: Duurzame vis bestaat niet

Een programma door Pointer (KRO-NCRV) en De Balie

In samenwerking met
PRogrammamaker

Let op! Een gekocht ticket geeft toegang aan twee personen – inclusief visproeverij.

Live meepraten vanuit huis? Ga naar http://Menti.com en gebruik de code 11 72 52 6 om vragen te stellen.

Verduurzaming is voor onze Noordzeevissers eigenlijk altijd al een uitdaging geweest. Eén waarvan de oplossing nog altijd niet in zicht is. Er ligt een politieke – en culinaire – vraag op ons bord: hoe kunnen we in de toekomst op een duurzame manier blijven eten uit de Noordzee?

Menig visser weet: de vis wordt duur betaald. Weet de rest van Nederland dat ook? De visserij moet duurzamer, met minder bodemberoering, minder brandstofverbruik en minder ongewenste bijvangst, maar zijn we ook bereid daarvoor te betalen? En hoe zorgen we ervoor dat lokale duurzame vis ook daadwerkelijk op ons bord belandt? Nederlands is immers wel een visvangend land, maar er wordt slechts mondjesmaat vis gegeten.

Bovendien, verlangen we veel van de Noordzee: duurzame visserij, wind op zee en niet-bevisbare natuurgebieden. Hoe kan deze transitie samen met vissers worden bereikt? Vanavond gaan we op zoek naar een duurzame verhouding tussen de Nederlandse keuken en de zee.

In samenwerking met Pointer (KRO-NCRV):

Bekijk hier de uitzendingen van Pointer over de visserij terug.

Sprekers

Teun van de KeukenPresentator, journalist
Hendrik KramerVisser en ondernemer
Laura BrometTweede Kamerlid GroenLinks
Frits LoomeijerMaritiem historicus
Jakob DoornVisspecialist vishandel Jan van As
Tinka MurkMariene ecoloog, WUR