TV NL EN

Een korte geschiedenis van de toekomst – met Jan Rotmans

Programmamaker
Moderator
Liesbeth Staats
In zijn nieuwe boek Omarm de chaos schetst hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans een vergezicht dat zowel alarmistisch als hoopvol is. Er komen ongekende veranderingen aan. We kunnen die het hoofd bieden, maar niet zonder dat Nederland op de schop gaat. Welke industrie en wat voor politiek horen daarbij?

Als Nederland echt wil overstappen op hernieuwbare energie, hebben we grondstoffen nodig. Het slechte nieuws: die hebben we in Europa niet. Dat gegeven zet onze geopolitieke positie enorm onder druk. Zelfs als verenigd front krijgt Europa het lastig; voor een klein land als het onze is wedijveren met de China’s van deze wereld al helemaal onmogelijk. Als we nu geen plan bedenken om mee te kunnen komen in de grondstoffentransitie, zijn we gezien. Hoe garanderen we dat we voorloper worden in plaats van verliezer?

De weerbaarheid van onze democratie gaat in ieder geval een grote rol spelen, schrijft Jan Rotmans: ‘De moeder aller transities is de democratische transitie.’ Hoe voorkomen we dat meer duurzaamheid ook zorgt voor minder democratie? Waarom is het klimaat ‘links’ geworden? Hoe depolitiseren we het voortbestaan van de mens?

Sprekers

Jan Rotmans is hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij promoveerde op klimaatmodellen, publiceerde meer dan 200 maal (waarvan 20 boeken) over klimaatverandering, klimaatmodellen en duurzame veranderingen. Hij is onder andere oprichter van Drift en Urgenda (met Marjan Minnesma).

Tim van Hattum is programmaleider Green Climate Solutions bij Wageningen University & Research. Hij onderzoekt hoe natuurlijke processen kunnen worden ingezet bij het aanpakken van de uitdagingen van klimaatverandering. Hij ontwikkelt gebruikergedreven klimaatoplossingen voor beleidsmakers, lokale autoriteiten, agrarische sector en stedenbouwkundigen.

Louise van Schaik is afdelingshoofd EU & Global Affairs bij onderzoeksinstituut en denktank Clingendael. Ze is specialist op het gebied van internationale betrekkingen, met name wat klimaatverandering betreft en de ‘groene’ industrie in het algemeen.

Eva Rovers is cultuurhistoricus, auteur van veelgeprezen biografieën en mede-oprichter van Bureau Burgerberaad. Ze publiceerde eerder bij De Correspondent, de Volkskrant en NRC over activisme en hoe burgerberaden boze burgers kunnen doen veranderen in betrokken burgers.

Sprekers

Jan RotmansHoogleraar transities & duurzaamheid
Tim van HattumProgrammaleider Klimaat, Wageningen University & Research (Foto: Stad en Groen)
Louise van SchaikAfdelingshoofd EU & Global Affairs bij kennisinstituut Clingendael, expert klimaat en geopolitiek
Eva RoversCultuurhistoricus en schrijver
Gijs van den BoomenStedenbouwkundige, directeur KuiperCompagnons