Dit programma is een leesvoorstelling van het Franse toneelstuk Fausse Note, oorspronkelijk geschreven door Didier Caron, maar nu voor het eerst vertaald in het Nederlands door Philip Walkate, opgevoerd door Hein van der Heijden & Mark Rietman.
Valse Noot
Het is 1989. De gerenommeerde chef van het Orchestre de la Suisse Romande, H.P. Miller, zit na afloop van een concert in de dirigentenkamer van de Philharmonie in Genève. Een bezoeker, de Belgische Léon Dinkel, vraagt naar een handtekening. Hij bewondert de maestro, op het opdringerige af. Na de handtekening vraagt Dinkel om een gesigneerde foto, vervolgens wil hij zelf een foto maken van Miller, die de grootste moeite heeft de fan de deur te wijzen. Verontrustender is nog dat Dinkel werkelijk alle details van het leven van de dirigent kent, ook die uit zijn verre verleden…
Wie is Dinkel? Wat is de ware reden van zijn bezoek? En wat zit er in het pakket dat hij heeft meegenomen voor Miller? Valse Noot is een spannend en intrigerend stuk over het opeisen van de waarheid over een duister verleden.
Didier Caron
Didier Caron (1963) is Frans acteur, toneelschrijver en regisseur. Hij schreef meer dan vijftien toneelstukken en maakte vele bewerkingen voor theater en film. Fausse Note was twee jaar te zien in Parijs, werd opgevoerd in Avignon en ging op tournee door Frankrijk. Het stuk is ook regelmatig opgevoerd in Oekraïne, Belarus en Rusland.
Philip Walkate
Philip Walkate (1974) is schrijver, cabaretier en presentator. Hij studeerde een jaar aan de Universiteit van Nantes, waar zijn liefde voor de Franse taal en cultuur begon. Zijn toneelstuk Wijn, over een wijnavondje dat uit de hand loopt, was in 2018 een succes in de Nederlandse theaters, met rollen voor onder meer Carine Crutzen en Porgy Franssen. In 2020 vertaalde hij Fausse Note vanuit het Frans, omdat hij het stuk ook aan een Nederlands publiek wil presenteren.
Sprekers
Wat vind je hiervan?
Let op! Dit een speciaal debatprogramma, niet de voorstelling van Orkater Beeld: Sanja Marusic Het is een van de beroemdste boeken uit de wereldliteratuur: De Meester en Margarita van Michael Boelgakov. Met zijn satirisch en magisch-realistische verhaal vol duivels, zwarte katten en religieuze figuren gaf Boelgakov scherpe kritiek op de Sovjetmaatschappij uit de jaren dertig
Alle middelen op de wereld raken in sneltreinvaart op en dat is zo erg als het klinkt. Waarom is er nooit actie ondernomen?
We duiken in de geschiedenis van De Balie – van “onvrije gemeente” naar huis van het vrije woord.