TV NL EN

Grenzen aan de groei

Hoe schrijven we een rooskleurige toekomst?

Programmamaker
illustratie

De mensheid heeft een flinke uitdaging voor de boeg gezien de huidige crises. Hoe kunnen wij gezamenlijk hét nieuwe verhaal voor een rooskleurige toekomst schrijven? Zonder over de perikelen van het huidige systeem te denken. Misleid door blind vertrouwen in vooruitgangsdenken (wetenschap en welvaart lossen in de toekomst alle problemen op, ook het klimaatprobleem) zijn waarschuwingen van een halve eeuw geleden in de wind geslagen. We kunnen met zekerheid zeggen: economische groei heeft ons de das omgedaan en nu moeten we de problemen oplossen.

Filosofen Carolina Sánchez De Jaegher en Thijs Lijster treden in gesprek over de belemmeringen die we onszelf opleggen als we over de toekomst nadenken. Alexander Nieuwenhuis leest passages voor uit zijn boek die bijdragen aan het gesprek. Winterthur is de dramatisering van een samenleving die er nooit bij stilstaat dat het misschien wel anders kan, collectivistisch i.p.v. individualistisch.

Over Winterthur

Winterthur is een roman waarin de verteller een man ontmoet die een vrij zwerversbestaan leidt. Tijdens een bergwandeling loopt de hoofdpersoon, de zwerver Antonin tegen het lijf – die in een hut in de bossen leeft. De verteller is in de stad Winterthur (Zwitserland) om de geschiedenis van de Club van Rome te onderzoeken en raakt steeds meer gefascineerd door Antonin. Zijn onderzoek en de biografie van Antonin hebben meer met elkaar gemeen dan op het eerste gezicht lijkt.

Over de sprekers

Carolina Sánchez – De Jaegher is a decolonial environmental and law philosopher. She has taught at several universities in Europe, however, her academic career started much earlier, close to the rivers, the volcanos, and the trees. Her work is based on critical thinking for liberation and environmental protection, as well as unlearning and relearning beyond modernity because ‘there can be no global justice without global cognitive justice’.

Thijs Lijster is docent Kunst- en Cultuurfilosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast heeft Lijster verschillende boeken gepubliceerd, waaronder Wat we gemeen hebben. Een filosofie van de meent (oktober 2022) over gemeenschapszin en neoliberalisme en De grote vlucht inwaarts (2016) waarin hij de maakbaarheid van de samenleving onderzoekt. Zijn werk is gepubliceerd in De Groene Amsterdammer en Filosofie Magazine.


Grenzen aan de groei

In het rapport Grenzen aan de groei (verschenen in 1972), uiten onderzoekers onder de naam Club van Rome, hun bezorgdheid over de toekomst van de wereld. De boodschap van dit rapport is duidelijk: oneindige economische groei maakt de aarde uiteindelijk kapot.

Sprekers

Alexander NieuwenhuisAuteur ‘Winterthur’
Carolina Sánchez -De JaegherDecolonial environmental philosopher and researcher at ICON Utrecht University
Thijs LijsterFilosoof Rijksuniversiteit Groningen & Auteur ‘Wat we gemeen hebben’