TV NL EN

De Balie Live: Een ode aan Joan Didion

Programmamaker
Interview door
In samenwerking met
de arbeiderspers
De Arbeiderspers
Joan Didion: een van de bekendste, meest geprezen Amerikaanse essayisten, en nog altijd een inspiratiebron voor vele schrijvers. In 1968 werd ze in één klap beroemd met haar essaybundel Slouching Towards Bethlehem, een boek dat sinds verschijning nooit meer uit druk is geweest. Wat was er destijds zo vernieuwend aan haar werk, en waarom wordt ze nog altijd gelezen? 

In haar essays duidt ze de tijdgeest van Amerika in de jaren 60 en 70 op een vernieuwende manier, een mengvorm van literaire technieken en journalistiek. We bespreken in dit programma het Amerika uit die tijd, de manier waarop Joan Didion te werk ging en waarom ze nog steeds relevant is, zoveel jaren later.

Nu is haar werk voor het eerst in het Nederlands verschenen: een essaybundel onder de titel De verhalen die we onszelf vertellen en haar boek Het jaar van magisch denken. Met Joost de Vries, samensteller van de essaybundel, praten we over het belang van haar werk in deze tijd.

Voor meer informatie over beide boeken, klik hier.

boek over joan didion
boek over didion 2

Sprekers

Joos de VriesSchrijver, en samensteller van ‘De verhalen die we onszelf vertellen’, van Joan Didion
Niña WeijersSchrijver
Madeleijn van den NieuwenhuizenWetenschapper aan de City University of New York, publicist en beheerder van het mediakritische Instagram-account @Zeikschrift

Je kunt nu een Kijk- & Luisterbijdrage doen