Praat mee en stel je vraag via de Slido App. Inlogcode: #323168
Een ongewenst verspreide naaktfoto of video kan snel rondgaan via websites, sociale media en chatapplicaties als WhatsApp en Telegram. Maar is eenmaal online altijd online? Welke verantwoordelijkheid dragen de online platforms zelf?
Stel: een expliciete foto of video van jou staat op het punt om online gezet te worden. Eenmaal op het web zal het een eigen leven gaan leiden. De angst dat veel mensen het te zien krijgen maakt je kwetsbaar voor afpersing en uitbuiting. Deze schaamte rondom *exposing heeft in veel gevallen een gigantische impact op het leven van slachtoffers. Hoe haal je in gevallen van exposing de ongewenste beelden weer van het internet af en welke rol hebben online platforms om verdere verspreiding tegen te gaan?
*exposing: Het breed delen van seksueel getint beeldmateriaal, vaak gecombineerd met persoonsgegevens, via social media met als doel de reputatie van de afgebeelde persoon te beschadigen in haar sociale omgeving.
Sprekers
Column – De Balie Live Journalism start een nieuw onderzoek: seksuele uitbuiting onder jongeren in Amsterdam. Door sociale media is uitbuiting naar minder zichtbare plekken verplaatst. Hoe ziet de weg van onschuldig online seksueel gedrag tot uitbuiting eruit? En hoe maken we de stad een veilige plek voor iedereen? Een zwaar onderwerp en volgens ons broodnodig om
Terugkijken!
Er is toenemende zorg vanuit experts, instanties en de gemeente over jongeren in Amsterdam die uit het zicht raken en in uitbuitingssituaties terecht komen. Problemen rondom seksuele uitbuiting lijken te groeien. Hoe ziet de weg van onschuldig online seksueel gedrag tot ongewenste seks eruit? Let op: Dit is een herhaling, waardoor er live geen vragen