TV NL EN

Eerste hulp bij exposing

Tweede bijeenkomst Live Journalism

Door
De Balie Live Journalism
In Samenwerking met
AT5

Praat mee en stel je vraag via de Slido App. Inlogcode: #323168

Een ongewenst verspreide naaktfoto of video kan snel rondgaan via websites, sociale media en chatapplicaties als WhatsApp en Telegram. Maar is eenmaal online altijd online? Welke verantwoordelijkheid dragen de online platforms zelf?

Stel: een expliciete foto of video van jou staat op het punt om online gezet te worden. Eenmaal op het web zal het een eigen leven gaan leiden. De angst dat veel mensen het te zien krijgen maakt je kwetsbaar voor afpersing en uitbuiting. Deze schaamte rondom *exposing heeft in veel gevallen een gigantische impact op het leven van slachtoffers. Hoe haal je in gevallen van exposing de ongewenste beelden weer van het internet af en welke rol hebben online platforms om verdere verspreiding tegen te gaan?

*exposing: Het breed delen van seksueel getint beeldmateriaal, vaak gecombineerd met persoonsgegevens, via social media met als doel de reputatie van de afgebeelde persoon te beschadigen in haar sociale omgeving.

Sprekers

Arda GerkensDirecteur Expertisecentrum Online Kindermisbruik
Cindy SchulsJeugdagent
Feray SungurogluDocent maatschappijleer
Willem van LyndenJurist & oprichter MediaMaze
Live Journalism / di 9 maart 2021

EXPOSED: onze zoektocht

Column – De Balie Live Journalism start een nieuw onderzoek: seksuele uitbuiting onder jongeren in Amsterdam. Door sociale media is ui…