TV NL EN

Misschien zie je haar vaak alleen

Journalistiek theater over seksuele uitbuiting van vrouwen

Programmamakers

De schoolmaatschappelijk werker die opmerkt dat het meisje steeds slechter voor zichzelf zorgt en vaak te laat komt. De hulpverlener die 24/7 bereikbaar is, omdat ze het zichzelf niet kan vergeven als een meisje iets zou overkomen en zij net op dat moment haar telefoon niet op zou nemen. En de advocaat die het slachtoffer bijstaat, maar haar eigenlijk afraadt een zaak aan te spannen. Omdat het jaren kan duren, het slachtoffer van alles moet oprakelen en de pooier soms alsnog vrijuit gaat. 

Het publiek leeft mee met de verhalen van Amsterdammers die proberen vrouwenuitbuiting een halt toe te roepen. Allemaal stuiten ze op obstakels: een gebrek aan vertrouwen, slachtoffers die bang zijn om aangifte te doen of überhaupt niet inzien dat ze slachtoffer zijn. Deze indringende voorstelling is gebaseerd op échte gesprekken met slachtoffers van seksuele uitbuiting in Amsterdam en de mensen en instanties om hen heen. Er is heel veel hulp, opvang en begeleiding mogelijk – maar slachtoffers blijven veelal uit het zicht. 

De hulpverlener die weet dat het meisje waarschijnlijk nooit weer helemaal op haar pootjes terechtkomt, maar toch helpt toch hulp verleent. Want dat doe je anders?

Misschien zie je haar vaak alleen

Na de voorstelling vindt er een nagesprek plaats. Hoe zorgen we dat er meer vrouwen die slachtoffer zijn geworden van uitbuiting op de radar komen? En hoe helpen we hen structureel te ontsnappen uit de wereld van drugs, geweld en gedwongen sekswerk? We gaan in gesprek met Nationaal Rapporteur Mensenhandel Conny Rijken en het publiek. 

Tot en met juni doet de onderzoeksredactie Live Journalism samen met AT5 onderzoek naar vrouwenuitbuiting in Amsterdam. Negen op de tien minderjarige meisjes die slachtoffer zijn van uitbuiting komen niet in beeld van politie en hulpverlening, blijkt uit onderzoek van de Nationale Rapporteur Mensenhandel. Ze brengen deze wereld in kaart door met slachtoffers, hulpverleners, beleidsmakers, docenten, experts en ouders in gesprek te gaan. Theatermaker Jelle Zijlstra verwerkt de waargebeurde verhalen in een theatervoorstelling.

Sprekers

Conny RijkenNationaal Rapporteur Mensenhandel

Onderzoek en concept: Zara Toksöz, Monique Hindriks, Katarina Schul, Karlijn Saris
Regie: Jelle Zijlstra
Spel: Floor Rolf