TV NL EN

Seksuele uitbuiting: luisteren naar wat we niet horen

Programmamakers
ism
AT5
Al een aantal jaar op rij daalt het aantal officiële meldingen van seksuele uitbuiting in Nederland, gedwongen seks in ruil voor bijvoorbeeld geld, eten of onderdak. Goed nieuws, zou je zeggen, maar het tegendeel is waar. Volgens het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (CoMenSha) is er geen enkele reden aan te nemen dat het aantal slachtoffers van seksuele uitbuiting in ons land afneemt. Steeds meer slachtoffers – voornamelijk vrouwen en meisjes – raken volgens dit meldpunt juist uit beeld. Wat maakt dat deze groep zo hardnekkig onder de radar blijft?

Deze avond gaat Live Journalism in gesprek over de mensen om de slachtoffers heen. Hoe kunnen de bezorgde huisarts of ouders de signalen beter herkennen? We praten over welke vrouwen in het bijzonder kwetsbaar zijn en over het hoofd worden gezien; of er genoeg geschikte opvang is als slachtoffers eenmaal aankloppen voor hulp.

Het aantal meldingen van mensenhandel dat op jaarbasis binnenkomt bij officiële instanties geeft een vertekend beeld. Slechts één op de vijftig minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting is in beeld bij officiële instanties, blijkt uit onderzoek. Voor volwassenen is het aantal slachtoffers vermoedelijk tot wel veertig keer hoger dan de officiële meldingen doen suggereren. Een mogelijke oorzaak hiervoor is de angst en terughoudendheid van slachtoffers om aangifte te doen. Hulpverleners en politie hebben bovendien weinig zicht op hoe slachtoffers online geronseld worden

Wil je in contact komen met Live Journalism, of heb je een tip? Mail naar: livejournalism@debalie.nl of bel naar: 020-5535184, Whatsapp: 0613811444. Alvast bedankt.

De Balie Live Journalism

Deze avond is onderdeel van het onderzoek van De Balie Live Journalism, de onderzoeksredactie van De Balie. Vijf maanden lang duiken onze journalisten samen met AT5 in de wereld van vrouwenuitbuiting. Eerder deed De Balie Live Journalism al onderzoek naar onder andere mantelzorg, seksuele intimidatie en ongedocumenteerde Amsterdammers. Dat leverde onder meer twee tegelnominaties op.

Sprekers

Manar AssoussiJongerenwerker bij DOCK
Sharon Bispham Polanen Jongerenwerker bij DOCK
Serina AalseJongerenwerker bij DOCK
Sara DekkerOprichter Safe Space Club, begeleidt en helpt slachtoffers van seksueel geweld vanuit ervaringsdeskundigheid
Egbert de VriesDirecteur-bestuurder van het samenwerkingsverband voortgezet onderwijs Amsterdam
Daphne TabakHuisarts
Lupe Flores Zuñigaseksuoloog en gedragswetenschapper Wilskracht Zorg
Myrna CleefOrthopedagoog bij Qpido en Pinq
Sebastiaan LandersHoofd Forensische Opsporing en IT bij SPINE 
Rob de BruijnTeam Mensenhandel Politie Amsterdam