TV NL EN

Evelien Gans lezing

Antisemitism, Racism and Anti-Racism: a history

programmamaker en moderator
Rokhaya Seck
Rokhaya Seck
In samenwerking met
In samenwerking met

David Feldman, Directeur van het Birckbeck Institute for the study of Antisemitism en hoogleraar geschiedenis,  geeft de eerste Evelien Gans lezing. In zijn lezing, met de titel “Antisemitism, Racism and Anti-Racism: a history”, richt hij zich op ontwikkelingen in de relaties tussen kritiek op Israel en antisemitisme en tussen zionisme en racisme.

In de decennia na de Holocaust werd de strijd tegen antisemitisme en die tegen racisme door velen met elkaar verbonden. Recent lijkt een einde te zijn gekomen aan die verbondenheid. Waarom zijn deze soorten activisme steeds meer van elkaar gaan verschillen? En hoe beïnvloedt de huidige situatie in Israël en Gaza deze tendens?

Na de lezing zullen Barbara Henkes (RUG), Ugur Üngör (UvA en NIOD) en Hans Wallage (UvA en CIDI) reageren en daarbij ingaan op de Nederlandse context. De lezing van David Feldman is Engelstalig, de reacties op de lezing en het panelgesprek daaropvolgend zullen in het Nederlands zijn.  

Voorafgaand is er de mogelijkheid om gezamenlijk met de andere bezoekers aan een lange tafel te dineren. Wilt u hier gebruik van maken? Voeg dan de optie ‘diner’ toe aan uw ticket.

De Evelien Gans lezing 
Evelien Gans (1951 – 2018) werd omschreven als geëngageerde wetenschapper, kritische en strijdbare historica en kroniekschrijver van het Joodse leven. Naast haar werk als onderzoeker bij het NIOD was ze bijzonder hoogleraar Hedendaags Jodendom. In 2018 zei ze in een interview in Vrij Nederland: “Ik ben niet alleen Joods, maar ook vrouw, links en historica.” Haar zus Heleen Gans, vriendin Judith Bruinsma en collega Dienke Hondius organiseren samen met De Balie, de Groene Amsterdammer en het Menasseh Ben Israel Instituut deze lezing om haar gedachtegoed eer aan te doen.

Sprekers

David Feldman is hoogleraar geschiedenis en directeur van het Birkbeck Institute for the Study of Antisemitism. Zijn onderzoek richt zich op de geschiedenis van Joden in Groot-Brittannië en op de geschiedenis van antisemitisme. Zijn artikelen verschenen onder meer in The Guardian, Financial Times, Haaretz, History Workshop Online en The Independent.

Uğur Ümit Üngör is hoogleraar Holocaust- en Genocidestudies aan de Universiteit van Amsterdam en het NIOD Instituut. Hij schreef drie boeken over genocide waaronder ‘The Making of Modern Turkey: Nation and State in Eastern Anatolia (2011)’. Momenteel werkt hij aan zijn nieuwste boek ‘Assad’s Militias and Mass Violence in Syria’.

Barbara Henkes promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam en is als historica verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze onderzoekt vormen van sociale en politieke in- en uitsluiting in de moderne geschiedenis. Haar werk gaat over herinneringen aan repressie en hoe die in onze samenleving doorwerken. Dat komt ook tot uitdrukking in publicaties zoals Negotiating Racial Politics in the Family: Transtanional Histories touched by National Socialism and Apartheid.(2020).

Hans Wallage promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam waar hij nu werkt als docent. Daarnaast werkt hij als onderzoeker antisemitisme aan het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Hij onderzoekt de Joodse migratiegeschiedenis, waar antisemitisme vandaan komt en hoe het zich heeft ontwikkeld.

Sprekers

David FeldmanDirecteur van het Birckbeck Institute for the study of Antisemitism
Barbara Henkeshistorica met aandacht voor vormen van in- en uitsluiting in de eigentijdse geschiedenis (RuG)
Ugur ÜngörHoogleraar Holocaust en Genocide Studies (NIOD en UvA)
Hans WallageHistoricus gespecialiseerd in de Joodse en Migratie geschiedenis (UvA en CIDI)