TV NL EN

Kanafani’s Palestijnse verzetsliteratuur

Over Mannen in de zon

programmamaker
Veronica Baas
in samenwerking met

Ghassan Kanafani geldt als de vader van de Palestijnse verzetsliteratuur. Met Mannen in de zon schreef hij een novelle die draait om de vraag: wie luistert er naar de noodkreet van de Palestijnen? Zestig jaar na verschijning is het boek in het Nederlands vertaald en is deze vraag actueler dan ooit. Met de oorlog in Gaza in gedachten bespreken we Mannen in de zon.

Ghassan Kanafani (1936-1972) was een Palestijns schrijver. Hij was politiek actief bij het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Kanafi kwam op 36 jarige leeftijd om het leven door een autobom, die de Mossad geplaatst had. Het hoogtepunt van zijn oeuvre is Mannen in de zon, dat het verhaal vertelt van drie Palestijnse mannen, die na de Nakba (de verdrijving van de Palestijnen in 1947-1949) de ellende van de vluchtelingenkampen zijn ontvlucht. Ze willen een leven opbouwen in Koeweit en wachten in de woestijn op toegang.

Mannen in de zon werd verfilmd als The Dupes. Voor aanvang van het programma is er een vertoning van deze film. U kunt hier een combiticket kopen. Dit ticket geeft u toegang tot zowel de film als het programma.

Sprekers

Radi Suudi Journalist en politicoloog
Sobhi Khatib facilitator gespecialiseerd in mensenrechten
Djûke PoppingaVertaler
Esha Guy HadjadjLiteratuurcriticus en filosoof