TV NL EN

Excuses voor Hindoestaanse contractarbeiders?

Programmamaker
Rokhaya Seck
Rokhaya Seck
Programmamaker
Merlijn Geurts
Merlijn Geurts
in samenwerking met
Stuart Kensenhuis

Historici dr. Chan E.S. Choenni en dr. Radjinder Bhagwanbali gaan onder leiding van journalist Stuart Kensenhuis in debat. Moeten er excuses komen voor de nazaten van Hindoestaanse contractarbeiders?

Nadat de Nederlandse staat in 2023 excuses had aangeboden voor het slavernijverleden, laaide een oude discussie weer op. Enkele nazaten van Hindoestaanse contractarbeiders, waaronder dr. Bhagwanbali, schreven een brief aan de koning, waarin ze stelden dat het eveneens hoog tijd is voor excuses voor contractarbeid. Was contractarbeid immers geen voortzetting geweest van koloniale uitbuiting?

Het debat raakt aan een gevoelige snaar binnen de bredere discussie over het Nederlandse koloniale verleden. Is er te weinig erkenning voor het leed van Hindoestaanse contractarbeiders en moet er meer aandacht komen voor het geweld en de uitbuiting waar zij op plantages mee te maken kregen, zoals dr. Bhagwanbali stelt? Of moet er juist meer oog zijn voor de positieve ontwikkelingen die de Hindoestaanse migratie naar Suriname op gang bracht, zoals dr. Choenni bepleit?

Wat was contractarbeid?

Na de afschaffing van de slavernij in Suriname op 1 juli 1863 ontstond grote de behoefte aan nieuwe arbeidskrachten op de plantages. Met toestemming van de Britse overheid werden contractarbeiders in India gerekruteerd. In de periode van 1873 tot 1916 werden ruim 34.000 contractarbeiders uit India overgebracht naar Suriname om daar onder vaak zware omstandigheden en tegen minimale beloning aan het werk te gaan. 

Over de sprekers en moderator

Dr. Chan Choenni (emeritus hoogleraar) is een Surinaams historicus, Surinamist, onderzoeker en publicist. Hij werd in 2010 benoemd tot bijzonder hoogleraar Hindoestaanse migratie aan de VU Amsterdam. Hij publiceerde onder meer: Hindoestaanse Surinamers (2014, LM Publishers), Hindostaanse contractarbeiders 1873-1920 (2016, LM Publishers) en Geschiedenis van de Afro-Surinamers 1863-1964 (2023, Sampreshan)

Dr. Radjinder Bhagwanbali is historicus en socioloog. Hij promoveerde in 1996 aan de Radboud Universiteit met een onderzoek naar de contractarbeid in Suriname. Hij publiceerde verschillende boeken waaronder: De nieuwe awatar van slavernij: Hindoestaanse migranten onder het indentured Labour systeem in Suriname, 1873-1916 (2010, Amrit), Tetary de koppige (2011, Amrit) en De tot Koelie gemaakten (2021, Amrit). 

Stuart Kensenhuis is freelancejournalist, moderator en radiopresentator, met een fascinatie voor politiek en geschiedenis. Hij schrijft onder andere voor AD/Haagsche Courant en presenteerde een 20-delige podcastserie op Radio Stanvaste, over het koloniaal en slavernijverleden van Nederland. Verder is hij één van de auteurs van het boek, Het koloniaal en slavernijverleden van Gouda (2024, Streekarchief Midden-Holland). Het debat tussen dr. Choenni en dr. Bhagwanbali is op zijn initiatief tot stand gekomen.

Sprekers

Dr. Chan ChoenniHistoricus, Surinamist, publicist
Dr. Radjinder BhagwanbaliHistoricus, socioloog
Stuart KensenhuisJournalist, moderator | Foto: Ranjan Akloe
ma 28 okt / 20:00
De Digitale Wereld Democratie en rechtstaat

Techdenkers: #ADHD

‘Denk je dat je ADHD hebt?’ In deze editie van Techdenkers bespreken we de invloed van technologie op ADHD.

Meer Info Tickets
zo 3 nov / 15:00
Democratie en rechtstaat

Thomas Chatterton Williams: can we unlearn race?

Ex-black, that is what the American writer and cultural critic Thomas Chatterton Williams calls himself provocatively. Should we stop using racial terminology?

Meer Info Tickets
vr 22 nov / 20:00
Democratie en rechtstaat

Eén jaar na de verkiezingen: is de ijskast dichtgebleven?

In samenwerking met deBuren

Precies één jaar na de verkiezingen kijken we hoe Nederland ervoor staat.

Meer Info Tickets