TV NL EN

Expo: #ARTISTSUPPORTPLEDGE

12 dec – 3 jan | 13:00 – 17:00

Gecureerd door
In samenwerking met
programmamaker
Merlijn Geurts
Vandaag opent de expositie #artistsupportpledge – een genereus initiatief om kunstenaars en hun werk te ondersteunen in een tijd waarin de Covid-19 pandemie een groot deel van het (culturele) leven heeft platgelegd. De expositie is van 12 december t/m 3 januari te zien op de bovenfoyer van De Balie. Werk van bijna 100 kunstenaars uit Nederland is te zien én te koop.

Tijdens de eerste maanden van de Covid-19 pandemie verkochten wereldwijd duizenden kunstenaars hun werk via #artistsupportpledge. En nee, natuurlijk is je werk verkopen voor maximaal €200,- op de lange termijn voor geen enkele kunstenaar rendabel. Maar in deze crisis heeft het wel veel kunstenaars geholpen om tijdelijk hun hoofd boven water te kunnen houden. Bovendien heeft het veel mensen gestimuleerd om voor het eerst in hun leven een kunstwerk aan te schaffen en te ervaren hoe leuk dat is. Omdat deze pandemie nog wel even onder ons is, en omdat beurzen en tentoonstellingen overal worden gecanceld en/of bezoekersaantallen (en daarmee de verkopen) drastisch kelderen is het belangrijk dat het werk van kunstenaars zo veel mogelijk zichtbaar blijft én dat mensen kunst blijven kopen

Wat we weten van eerste kunstaankopen is dat ze bijna altijd leiden tot een volgende kunstaankoop. Met andere woorden: met #artistsupportpledge zijn kunstenaars niet alleen vandaag, tijdelijk geholpen, maar het vergroot ook de toekomstige kunstmarkt.

De #artistsupportpledge @artistsupportpledge is een initiatief van @matthewburrowsstudio. In Nederland hebben TINKEBELL., De Balie en This Works Club het initiatief opgepikt om een groot publiek aan te moedigen zo veel mogelijk kunst te kopen van in Nederland werkende kunstenaars.

Kom kijken naar de kunstwerken van de Artist Support Pledge Expo op de bovenfoyer van De Balie.

Online meedoen?

Bied jij je werk al aan als onderdeel van #artistsupportpledge? Tag dan @artist.supportpledge. Elke dag deelt #artistsupportpledge een aantal kunstwerken in hun feed. Deel je werk in je eigen story en tag @artist.supportpledge, dan delen wij je werk ook in onze story!

De Balie Expo 2020

Van 12 december t/m 3 januari is ook De Balie Expo 2020 te zien. Ondanks alle coronabeperkingen initieerde en ontwikkelde De Balie in 2020 projecten met nationale en internationale kunstenaars die een open blik stimuleren in een gesloten samenleving. Op de gevel, in het restaurant en de Salon exposeren we verschillende hoogtepunten van afgelopen jaar. Met bijdragen van o.a. kunstenaars Johny PittsSarah van SonsbeeckCharl Landvreugd en installaties van De Balie Live Journalism en De Corona Dialogen.

Bekijk hier de Instagram-pagina van Artist Support Pledge