Een expliciete foto of video van jou wordt online verspreid. Je durft het niemand te vertellen maar toch lijkt het op je voorhoofd geschreven. Een voorbijganger op straat hoeft maar iets te lang te kijken; zou die het ook hebben gezien? Het gelekte beeld voelt als een donkere wolk die maar niet lijkt op te klaren. Je voelt je exposed, terwijl je eigenlijk niets hebt fout gedaan.
Na vijf maanden onderzoek duikt De Balie Live Journalism tijdens een voorstelling in de online belevingswereld van Amsterdamse jongeren. Voor veel jongeren zijn ‘exposing’ en ‘shaming’ dagelijkse kost terwijl ouders, scholen en instanties hun grip op de online wereld lijken te verliezen. De angst dat veel mensen de beelden te zien krijgen maakt jongeren kwetsbaar voor afpersing, waardoor in de stad onzichtbare uitbuitingssituaties ontstaan.
In een cultuur waar slachtoffers als schuldig worden gezien heeft schaamte de overhand. Ouders zeggen dat je nooit naaktfoto’s mag sturen en over sexting wordt op school geen voorlichting gegeven. Aangifte bij de politie verloopt stroef en justitie heeft een verouderde rechtsgang als het gaat om het vervolgen van online daders.
Met bijdragen van Arda Gerkens, Feray Sunguroglu, Cindy Schuls, Zuellen Rodrigues, Hajar Akrari en Sara Dekker.
Na de voorstelling gaan we hierover in gesprek met burgemeester Femke Halsema.
De Balie Live Journalism
Om tot deze documentaire voorstelling te komen hebben betrokken Amsterdammers vijf maanden in gesprekken, participatieve bijeenkomsten, interviews, enquêtes en mails meegepraat en meegedacht over het seksueel gedrag van jongeren in Amsterdam, online en offline.
Credits
Spel: Floor Rolf
Regisseur: Jelle Zijlstra
Beeld: Michelle van der Plas en Julia Helmich
Kostuum: Liese Kelholt
Muziek: Gilles Groot
Techniek: Desmond Veldhuis, Victor Dijkstra, Dana Claassen
Onderzoek: Tim Wagemakers, Zara Toksöz, Luuk Ex, Gatool Katawazi, Jaël Poelen, Cecile van de Grift