TV NL EN

Food for Thought: Menu van de toekomst

Wat eten we over 50 jaar? Kom luisteren én proeven tijdens een nieuwe aflevering van Food for Thought

Programmamaker & moderator
Merlijn Geurts
PROGRAMMAMAKER & MODERATOR
Kees Foekema

Let op! Een gekocht ticket geeft toegang aan twee personen.

In de voedingsmiddelenindustrie is al jaren een ware revolutie gaande, waarin wordt gezocht naar manieren om duurzamer en efficiënter eten te produceren voor een almaar groeiende wereldpopulatie. Hoe ziet die revolutie eruit? En wat voor invloed heeft die op ons dagelijks dieet? Een programma over vertical farming, de opleving van oude landbouwmethodes en waarom we allemaal (zee)wier moeten gaan eten. We gaan in gesprek met experts en producenten die al hun kennis inzetten om ons later ook te kunnen voeden, en geven het publiek een (letterlijk) voorproefje, gemaakt door de chef van De Balie.

Met:

Hoe maak je gewassen weerbaarder tegen extreme hitte of droogte? Hoogleraar Plant-Microbe Interactions Guido van den Ackerveken leidt de komende tien jaar een groot onderzoek waarin ze o.a. kunstmatige intelligentie inzetten om planten klimaatbestendig te maken.

Zeekraal, ijskruid, strandbiet en zeebanaan. Marc van Rijsselberghe is pionier op het gebied van zilte landbouw. Met zijn bedrijf Salt Farm Foundation verbouwt hij zilte groenten, vraagt hij aandacht voor verzilting van landbouwgronden, en geeft wereldwijd advies.

Een luchtfoto uit 1944 van de akkergronden uit die tijd vormde de inspiratie voor de ‘toekomstboerderij’ van Winny en Arjen van Buuren. Samen runnen ze twee natuurinclusieve biologisch gemengde boerderijen waar ze oude landbouwmethodes met nieuwe technologieën combineren.

Twee ons groente per persoon per dag verbouwen op slecht één vierkante meter. Vanuit de eerste plantenfabriek in Nederland is Leon van Duijn, oprichter van Plantlab, met een ware revolutie bezig om de wereld te voeden met verse groenten en fruit die geen grond nodig hebben en groeien op Led-licht. Is vertical farming de productiemethode van de toekomst?

Sprekers

Guido van den AckervekenHoogleraar Plant-Microbe interactions & programmaleider PLANT-XR
Marc van RijsselbergheOprichter Salt Farm Foundation, pionier zilte landbouw
Winny en Arjen van BuurenBoeren, landgoed Velhorst
Leon van DuijnOprichter van Plantlab
Plantlab