TV NL EN

Gesprek voor de Dam: Wie zijn geschiedenis niet kent

Waarom is het toch zo moeilijk onze wandaden onder ogen te komen?

programmamaker
Veronica Baas
moderator
Ianthe Mosselman
In samenwerking met
Theater na de Dam
mogelijk gemaakt door
vfonds

Lang heerste hier de mythe dat tijdens De Tweede Wereldoorlog iedereen in het verzet zat, terwijl Joodse Nederlanders toen ze na de oorlog terugkwamen uit de kampen de grootste moeite hadden met het terugkrijgen van huis of bezit. Het slavernijverleden werd lange tijd weggedaan als slechts ‘een zwarte bladzijde’ en pas sinds korte tijd komt het zelfonderzoek naar het Nederlandse geweld tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog op gang.

Zijn we in dit land slecht in het verleden onder ogen komen? Hoe gaan we in Nederland met ons verleden om? Wat zegt dat over ons zelfbeeld? Zijn emoties als schuld en schaamte noodzakelijk om überhaupt iets te kunnen leren van het verleden? Zijn degenen die niets leren van de geschiedenis gedoemd deze te herhalen?

 Aan de vooravond van de Nationale Dodenherdenking gaan wij over deze vragen in gesprek met hoogleraar Remieg Aerts en publicist Ronit Palache. Tg Goed Gezelschap speelt scènes uit de voorstelling Pianostemmen.

Elk jaar organiseert De Balie in samenwerking met Theater Na de Dam op 3 mei Gesprek Voor de Dam. Op deze avond gaan we met gasten en publiek in gesprek over wat de herdenking in deze tijd betekent en waar het nog te weinig over gaat. Deze programma’s worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds.

Sprekers

Remieg AertsHoogleraar Nederlandse geschiedenis
Foto: Dirk Gillissen
Ronit PalacheJournalist en publicist
Joost de VriesEssayist en romanschrijver
Tg Goed GezelschapSpeelt uit de voorstelling Pianostemmen