Stapje voor stapje dekoloniseert Nederland. Hoe zit het met ons eten? In dit programma gaan we in op de migratiestromen achter drie authentieke Surinaamse gerechten. Maar hoe authentiek kan eten daadwerkelijk zijn? En wat is er mis met roti met rijst en sperziebonen? Bestel het driegangenmenu en eet, luister en discussieer zelf mee vanuit huis.
Tijdens dit programma onderzoeken we aan de hand van een driegangenmenu, speciaal bereid door Judith Cyrus, hoe we in dit postkoloniale tijdperk met culinaire tradities om kunnen gaan. Volgens sommigen is koken bij uitstek een politieke bezigheid terwijl anderen het fornuis juist beschouwen als dé plek voor culinaire kruisbestuiving: Mag de keuken een zorgeloze speeltuin zijn of is het tijd dat we politiek bewust worden van onze favoriete gerechten?
Met chef Judith Cyrus, historicus/antropoloog Lenno Munnikes en cabaretier Howard Komproe bespreken we dit tijdens een take-away debat inclusief diner. Tijdens het programma is ook beeldende kunst te zien van Sarojini Lewis die we spreken over haar werk.
Judith Cyrus over het menu
“Het zijn de verschillen die de eenheid maken. Paramaribo – en inmiddels veel steden in de wereld – is een smeltkroes van culturen en smaken die samen een geschiedenis delen. Die gezamenlijke geschiedenis heeft z’n spoor achtergelaten in onze keukens – en dat spoor zal zich in de toekomst voortzetten. In mijn kookboek Paramaribo heb ik gerechten uit de vijf grote keukens van Suriname opgenomen. Voor dit menu hebben we ons beperkt tot drie gangen, drie keukens.”
Het menu is geheel vegetarisch.
Livestream
Bekijk hier het programma met de toegestuurde inloggegevens, deze ontvang je per e-mail.
Menu Take Away Diner | €40,- (2p.)
- Cassavesoep met tayerblad
- Roti met bloemkooldahl en pampun
- Gulung Gulung met pandanblad
- Huisgemaakt gemberbier
Sprekers
Plan je bezoek goed en veilig. Wat moet je weten voor je bezoek aan De Balie? Vind hier de veelgestelde vragen en antwoorden.
Eind maart kondigde Brussel een nieuw actieplan aan, met als belangrijkste doel: In 2030 moet een kwart van alle landbouwgrond in de EU biologisch zijn. Maar wat is biologisch nou precies? Weet de consument wel wat hij koopt? En zijn deze Europese doelen haalbaar? Met wetenschappers en culinaire experts zoeken we het tot op de