TV NL EN

Grensoverschrijdend eten

Een culinair en cultureel programma over de postkoloniale keuken

mét take-away diner!
PROGRAMMAMAKERS
Vierkant logo van De Balie
De Balie Academie

Stapje voor stapje dekoloniseert Nederland. Hoe zit het met ons eten? In dit programma gaan we in op de migratiestromen achter drie authentieke Surinaamse gerechten. Maar hoe authentiek kan eten daadwerkelijk zijn? En wat is er mis met roti met rijst en sperziebonen? Bestel het driegangenmenu en eet, luister en discussieer zelf mee vanuit huis.

Tijdens dit programma onderzoeken we aan de hand van een driegangenmenu, speciaal bereid door Judith Cyrus, hoe we in dit postkoloniale tijdperk met culinaire tradities om kunnen gaan. Volgens sommigen is koken bij uitstek een politieke bezigheid terwijl anderen het fornuis juist beschouwen als dé plek voor culinaire kruisbestuiving: Mag de keuken een zorgeloze speeltuin zijn of is het tijd dat we politiek bewust worden van onze favoriete gerechten?

Met chef Judith Cyrus, historicus/antropoloog Lenno Munnikes en cabaretier Howard Komproe bespreken we dit tijdens een take-away debat inclusief diner. Tijdens het programma is ook beeldende kunst te zien van Sarojini Lewis die we spreken over haar werk.Judith Cyrus over het menu

“Het zijn de verschillen die de eenheid maken. Paramaribo – en inmiddels veel steden in de wereld – is een smeltkroes van culturen en smaken die samen een geschiedenis delen. Die gezamenlijke geschiedenis heeft z’n spoor achtergelaten in onze keukens – en dat spoor zal zich in de toekomst voortzetten. In mijn kookboek Paramaribo heb ik gerechten uit de vijf grote keukens van Suriname opgenomen. Voor dit menu hebben we ons beperkt tot drie gangen, drie keukens.”

Het menu is geheel vegetarisch.

Livestream

Bekijk hier het programma met de toegestuurde inloggegevens, deze ontvang je per e-mail.

https://vimeo.com/event/1066090

Menu Take Away Diner | €40,- (2p.)

  • Cassavesoep met tayerblad
  • Roti met bloemkooldahl en pampun
  • Gulung Gulung met pandanblad
  • Huisgemaakt gemberbier

Sprekers

Howard KomproeCabaretier
Judith CyrusChef & auteur
Lenno MunnikesAntropoloog, historicus & programmadirecteur Flevo Campus
Sarojini LewisFotograaf & visueel artiest