TV NL EN

Food for Thought: Biologisch

Duurzamer, lekkerder, gezonder of marketingtruc?

Programmamaker & moderator
Merlijn Geurts
Eind maart kondigde Brussel een nieuw actieplan aan, met als belangrijkste doel: In 2030 moet een kwart van alle landbouwgrond in de EU biologisch zijn. Maar wat is biologisch nou precies? Weet de consument wel wat hij koopt? En zijn deze Europese doelen haalbaar? Met wetenschappers en culinaire experts zoeken we het tot op de bodem uit.

Tijdens deze online editie van Food for Thought, hét culinaire programma van De Balie, onderzoeken we een van de meest ongrijpbare begrippen binnen de wereld van voedsel: biologisch. Hoewel de supermarkten er vol van liggen en veel van ons er moeiteloos een paar euro’s extra voor neerleggen, weten we weinig van wat een biologisch product precies is. De term biologisch brengt vaak een mistige zwerm van aannames met zich mee. Is het daadwerkelijk beter om biologisch te kopen en waarom is het nou eigenlijk zo duur?

Met:

Wijnand Sukkel, senior onderzoeker AcroEcologie, houdt zich al jaren bezig met onderzoek naar biologische landbouw. Momenteel doet hij onderzoek naar de Boerderij van de Toekomst binnen de Universiteit van Wageningen.

Samuel Levie is chef, worstenmaker en medeoprichter van het Food Cabinet, hét campagnebureau gespecialiseerd in voedsel.

Florien Cramwinckel is sociaal psycholoog en senior gedragsexpert bij Online Dialogue.

Wim van Marrewijk is teeltchef bij biokwekerij Frank de Koning waar ze op 11,5 hectare biodynamische kasgroenten telen.

Ernst van den Ende is directer Plant Sciences Group aan de Wageningen Universiteit.

Sprekers

Wijnand SukkelSenior onderzoeker AgroEcologie, Wageningen Universiteit
Samuel LevieChef, medeoprichter Food Cabinet, worstenmaker, columnist
Florien CramwinckelPsycholoog, senior gedragsexpert bij Online Dialogue
Wim van MarrewijkTeeltchef bij biologische Kwekerij Frank de Koning
Ernst van den EndeDirecteur Plant Sciences Group, Wageningen Universiteit