
Eind maart kondigde Brussel een nieuw actieplan aan, met als belangrijkste doel: In 2030 moet een kwart van alle landbouwgrond in de EU biologisch zijn. Maar wat is biologisch nou precies? Weet de consument wel wat hij koopt? En zijn deze Europese doelen haalbaar? Met wetenschappers en culinaire experts zoeken we het tot op de bodem uit.
Tijdens deze online editie van Food for Thought, hét culinaire programma van De Balie, onderzoeken we een van de meest ongrijpbare begrippen binnen de wereld van voedsel: biologisch. Hoewel de supermarkten er vol van liggen en veel van ons er moeiteloos een paar euro’s extra voor neerleggen, weten we weinig van wat een biologisch product precies is. De term biologisch brengt vaak een mistige zwerm van aannames met zich mee. Is het daadwerkelijk beter om biologisch te kopen en waarom is het nou eigenlijk zo duur?
Met:
Wijnand Sukkel, senior onderzoeker AcroEcologie, houdt zich al jaren bezig met onderzoek naar biologische landbouw. Momenteel doet hij onderzoek naar de Boerderij van de Toekomst binnen de Universiteit van Wageningen.
Samuel Levie is chef, worstenmaker en medeoprichter van het Food Cabinet, hét campagnebureau gespecialiseerd in voedsel.
Florien Cramwinckel is sociaal psycholoog en senior gedragsexpert bij Online Dialogue.
Wim van Marrewijk is teeltchef bij biokwekerij Frank de Koning waar ze op 11,5 hectare biodynamische kasgroenten telen.
Ernst van den Ende is directer Plant Sciences Group aan de Wageningen Universiteit.
Sprekers





Livestream
Meer Food for Thought
Voedsel filosoof Michiel Korthals over waarom we vervreemd zijn geraakt van ons eten en hoe we weer goed kunnen gaan eten
Programmamaker Merlijn Geurts is samen met De Balie chef Marc Raven op een missie om lekker, gezond, verantwoord en betaalbaar eten te serveren in ons restaurant. Maar hoe meer je weet, hoe ingewikkelder het vaak wordt. Hoe kun je nu wél verantwoorde voedselkeuzes maken? Daarom spreekt ze met voedselfilosoof en hoogleraar Michiel Korthals. Zijn grootste kritiek is dat wij

Nederland is een land van melkvee. Tot voor kort was het gebruikelijk dat melkkoeien die geen melk meer geven direct naar het slachthuis gaan. Er werd voor gekozen om van deze koeien ‘snippervlees’ te maken, denk aan worst, gehakt, etc. Jaarlijks exporteert Nederland voor 2,5 miljard aan rundvlees naar het buitenland. Toch zijn wij netto
