Ter voorbereiding op hun voorstelling Gundhi onderzoekt theatergroep De Warme Winkel het concept pacifisme. Is er nog plaats voor een idealistische vredesfilosofie in een wereld die allengs gevaarlijker en oorlogszuchtiger wordt?
Met oorlogen en bloederige conflicten op vrijwel elk continent, en landen die zich meer en meer bewapenen, zouden we bijna vergeten dat er ook een alternatief is: het pacifisme. Of is dit geweldloze ideaal een schijnalternatief en slechts levensvatbaar achter een muur van kanonnen? De Warme Winkel maakt de voorstelling Gundhi – losjes gebaseerd op het levensverhaal van Mahatma Gandhi –dit seizoen in Duitsland, waar de contradictie van bewapening ter verdediging van de vrede extra pijnlijk wordt gevoeld en fel betwist.
Deze middag gaan we in De Balie samen met De Warme Winkel en De Gids op onderzoek uit: wat is de geschiedenis van het pacifisme en geweldloos verzet? Hoe zijn het pacifistisch denken en linkse politiek met elkaar verbonden? En is een vrede verdedigd zonder wapens weerbaar?
Deze middag is in samenwerking met De Gids, dat in februari een themanummer over pacifisme uitbrengt.
Over De Warme Winkel
De Warme Winkel is een van de meest spraakmakende theatergezelschappen van dit moment. Ze maken nationaal en internationaal furore met geestige, brutale en intelligente voorstellingen over de meest uiteenlopende thema’s. Ze spelen op alle mogelijke podia, van groot tot klein, en richtten vorig jaar theaterbroedplaats De Sloot op in Amsterdam Nieuw-West. Namens De Warme Winkel komen artistiek leiders Ward Weemhof en Vincent Rietveld.
Over de sprekers
Piet Gerbrandy (1958) is dichter en classicus. Hij is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en is redacteur van De Gids. Zijn laatste dichtbundel, Niets dan dit. Een lijflied voor de ziel (2023) werd bekroond met de Ida Gerhardt-prijs. Van 1983 tot 1985 deed hij als gewetensbezwaarde vervangende dienst in Winterswijk.
Markha Valenta is een trans-Atlantische wetenschapper wiens werk zich richt op de geopolitiek van diversiteit, met de nadruk op religie, cultuuroorlogen en securitisatie. Haar PhD over de katholieke anarchistisch-pacifistische Dorothy Day ging over de relatie tussen religie en links-radicaal activisme in de Verenigde Staten.
Hans Maarten van den Brink is de schrijver van een groot aantal artikelen, vijf non-fictie boeken en vijf romans, waarvan Aurora Schrijft de meest recente is en Over het water de bekendste. Hij werkte als journalist bij de NRC. Daarna was hij zes jaar hoofdredacteur van de VPRO-televisie, twee jaar directeur van kunstcentrum Witte de With, acht jaar directeur van het. Hij schuift zondag aan als redacteur van De Gids.
Sprekers
Plein publiek: Carolina Trujillo
Plein Publiek – een serie diepte-interviews
Tijdens Plein publiek gaat programmamaker Kees Foekema met schrijver Carolina Trujillo in gesprek.
Behind the Libretto: Rigoletto
i.s.m De Nationale Opera
Tijdens Behind the Libretto gaan sprekers dieper in op de muziek en behandelen ze de thematiek van deze opera en de vragen die het stuk opwerpt.
Dankzij de dijken
In gesprek over het water met de Deltacommissaris
In gesprek over het water met de Deltacommissaris. Hoe houden we het hoofd boven water?