TV NL EN

Het Grote Schrijversinterview: Astrid H. Roemer

Programmamaker Ianthe Mosselman interviewt Astrid Roemer over haar oeuvre aan de hand van fragmenten uit haar werk.

Programmamaker

Foto Astrid H. Roemer: © Jet Budelman / De Beeldunie

Astrid H. Roemers veelzijdige oeuvre bestaande uit dichtbundels, toneelstukken, ‘dekolonisatieromans’ (zoals ze haar beroemde romantrilogie omschreef) en liedteksten is veelvuldig geprezen en onder meer bekroond met de P.C. Hooftprijs. Tijdens deze avond interviewt programmamaker Ianthe Mosselman Roemer aan de hand van fragmenten uit haar werk. Hoe ontstaan haar verhalen? Hoe maakt ze van haar personages mensen? En welke schrijvers inspireren haar?

Astrid H. Roemer is een Surinaams schrijver. Haar eerste werk, de dichtbundel Sasa, verscheen in 1970. In 1980 behaalde ze groots succes met Over de gekte van een vrouw dat ze zelf omschreef als een ‘fragmentarische biografie’. Onder haar gelauwerd werk valt onder meer de autobiografie Liefde in tijden van gebrek: memoires van een thuisloze (2016), Olga en haar driekwartsmaten (2017) en Onmogelijk Moederland, een trilogie over postkoloniaal Suriname en de relatie tussen Nederland en Suriname. In 2016 won zij de P.C. Hooftprijs voor haar gehele proza-oeuvre. Haar laatste werk, de familieroman Gebroken Wit (2018), was genomineerd voor de Opzij-Literatuurprijs.

Het Grote Schrijversinterview

In deze serie interviewt programmamaker Ianthe Mosselman grote schrijvers over hun werk. Schrijvers die zij inspirerend vindt en die een imposant oeuvre hebben opgebouwd. Aan de hand van fragmenten wordt het publiek meegenomen door hun romans, verhalen en essays. In dit eerste seizoen worden schrijvers Saskia de Coster (26 augustus), Vonne van der Meer (27 september) en Charlotte Mutsaers (29 oktober) geïnterviewd.

Spreker:

Astrid H. RoemerFoto: Raúl Neijhorst