TV NL EN

Het gulle geven der Nederlandse elite

programmamaker en moderator
In samenwerking met
logo van Nijgh & Van Ditmar
Nijgh en Van Ditmar

Update 4 november: Dit programma gaat door! De aangescherpte coronamaatregelen gaan pas na afloop om 22:00 uur in.

In De Rat van Amsterdam (2020) kijken we door de ogen van de Letse immigrant Ruben Katz naar de wereld van de Nederlandse elite. Schrijver Pieter Waterdrinker schetst hiermee een ontluisterend beeld over deze “bovenste laag” van de samenleving, waar het idee dat bij macht verantwoordelijkheid hoort ver te zoeken is. We vragen ons af: Is het echt zo erg gesteld met de Nederlandse elite? 

Vanavond houden we de roman naast de werkelijkheid en praten we aan de hand van fragmenten uit het boek over de Nederlandse elite en samenleving. We praten met journalisten Kitty Herweijer en Constanteyn Roelofs over wie de Nederlandse elite is en wat de elite vermag.

Daarnaast is er in De Rat van Amsterdam een belangrijke rol weggelegd voor de wereld van de loterijen, filantropie en goede doelen. Is de loterij een prachtig initiatief om geld dat toch vergokt wordt naar goede doelen, cultuur en verheffing te laten gaan of verkoopt de loterij valse hoop aan mensen die dat niet kunnen betalen?

Sprekers

Pieter WaterdrinkerFoto: Julia Klotchkova
Kitty HerweijerJournalist
Constanteyn RoelofsJournalist
Mei Li VosPolitica
Dave Ensberg-KleijkersDirecteur-bestuurder van Jantje Beton
Over de sprekers

Pieter Waterdrinker is schrijver van vele romans. Hij debuteerde in 1999 met het boek Danslessen. Waterdrinker woont en werkt in Rusland. Zijn laatste boek, De Rat van Amsterdam, is het sluitstuk van een trilogie. Eerder verschenen Poubelle en Tsjaikovskistraat 40. Waterdrinker schetst in zijn laatste boek een portret van het huidige Nederland en de neoliberale wereld op drift, waarin thema’s als emigratie, ontheemding, alsook het eeuwige verlangen naar zingeving en geluk in dit ondermaanse aan bod komen.

Constanteyn Roelofs studeerde Colonial & Global History in Leiden en kwam na een stage bij Elsevier terecht in de journalistiek. Hij schreef onder meer voor Quote, 925, GeenStijl en was verantwoordelijk voor M&A, een vakblad voor fusie- en overnamespecialisten. Hij schrijft wekelijks een column voor Elsevier Weekblad.

Kitty Herweijer is redacteur en columnist bij de Telegraaf en schreef als freelance journalist voor onder andere Quote, Berniemag en NIW. Ze studeerde Midden-Oosten Studies en Politieke Wetenschappen. Herweijer schrijft regelmatig over onderwerpen als kansenongelijkheid en de elite.

Dave Ensberg-Kleijkers is directeur-bestuurder van Nationaal Jeugdfonds Jantje Beton en bestuurder van de Nederlandse Unie van Speeltuinorganisaties. Ook is hij bestuurslid van de Maatschappelijke Alliantie. In 2017 verscheen zijn boek Bezielde beschaving

Mei Li Vos is senator in de Eerste Kamer voor de Partij van de Arbeid. Ze politicus, columniste en voormalig vakbondsleider. Van 2007 tot 2017 was zij namens de PvdA lid van de Tweede Kamer.

Steun De Balie

Zie jij ook de noodzaak van het vrije, publieke debat? Je kunt op verschillende manieren meewerken aan de onafhankelijkheid van De Balie en het verbreden en verdiepen van de programmering.