TV NL EN

Het gulle geven der Nederlandse elite

programmamaker en moderator
In samenwerking met
logo van Nijgh & Van Ditmar
Nijgh en Van Ditmar
In De Rat van Amsterdam (2020) kijken we door de ogen van de Letse immigrant Ruben Katz naar de wereld van de Nederlandse elite. Schrijver Pieter Waterdrinker schetst hiermee een ontluisterend beeld over deze “bovenste laag” van de samenleving, waar het idee dat bij macht verantwoordelijkheid hoort ver te zoeken is. We vragen ons af: Is het echt zo erg gesteld met de Nederlandse elite? 

Vanavond houden we de roman naast de werkelijkheid en praten we aan de hand van fragmenten uit het boek over de Nederlandse elite en samenleving. We praten met journalisten Kitty Herweijer en Sander Schimmelpenninck over wie de Nederlandse elite is en wat de elite vermag.

Daarnaast is er in De Rat van Amsterdam een belangrijke rol weggelegd voor de wereld van de loterijen, filantropie en goede doelen. Is de loterij een prachtig initiatief om geld dat toch vergokt wordt naar goede doelen, cultuur en verheffing te laten gaan of verkoopt de loterij valse hoop aan mensen die dat niet kunnen betalen?

Let op: voor dit programma is een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Uitverkocht? Je kunt gratis live meekijken via deze pagina – ca. 5 minuten voor aanvang verschijnt de livestream. Wil je graag een Kijk- en Luisterbijdrage doen? Dat kan nu eenvoudig via iDeal!

Sprekers

Pieter WaterdrinkerFoto: Julia Klotchkova
Kitty HerweijerJournalist
Sander SchimmelpenninckJournalist
Over de sprekers

Pieter Waterdrinker is schrijver van vele romans. Hij debuteerde in 1999 met het boek Danslessen. Waterdrinker woont en werkt in Rusland. Zijn laatste boek, De Rat van Amsterdam, is het sluitstuk van een trilogie. Eerder verschenen Poubelle en Tsjaikovskistraat 40. Waterdrinker schetst in zijn laatste boek een portret van het huidige Nederland en de neoliberale wereld op drift, waarin thema’s als emigratie, ontheemding, alsook het eeuwige verlangen naar zingeving en geluk in dit ondermaanse aan bod komen.

Sander Schimmelpenninck is columnist bij De Volkskrant. Daarvoor was hij hoofdredacteur bij zakenblad Quote. Hij studeerde rechten aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en werkte na zijn studie drie jaar als advocaat-stagiair op de Amsterdamse Zuidas. In 2019 schreef hij samen met Ruben van Zwieten het boek Elite gezocht waarin hij op zoek gaat naar de Nederlandse economische elite en onderzoekt hoe groot de problemen van kansenongelijkheid zijn.

Kitty Herweijer is redacteur en columnist bij de Telegraaf en schreef als freelance journalist voor onder andere Quote, Berniemag en NIW. Ze studeerde Midden-Oosten Studies en Politieke Wetenschappen. Herweijer schrijft regelmatig over onderwerpen als kansenongelijkheid en de elite.

Steun De Balie

Zie jij ook de noodzaak van het vrije, publieke debat? Je kunt op verschillende manieren meewerken aan de onafhankelijkheid van De Balie en het verbreden en verdiepen van de programmering.