In samenwerking met Stichting Oekraïners in Nederland
We gaan in gesprek met o.a. Andrei Kurkov, Lisa Weeda en Floris Akkerman over de invasie in Oekraïne en wat eraan voorafging.
Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie ontstond in Oekraïne een zeldzame vastberadenheid. Stapje voor stapje werd een nieuwe nationale identiteit zichtbaar, die steeds scherper contrasteerde met Rusland. De wil om vrij, onafhankelijk en democratisch te worden bleek sterker dan de angst voor Poetin. Terwijl in omringende landen corrupte regimes aan de macht bleven, weekt Oekraïne zich daar steeds meer van los.
Wat ligt er ten grondslag aan deze vastberadenheid? Hoe kon juist dit land zich zo anders ontwikkelen dan bijvoorbeeld Belarus? En zal met de Oekraïense soevereiniteit ook de Oekraïense identiteit verdwijnen, of krijgt zelfs een militaire overmacht de geest niet meer terug in de fles? Over die vragen gaan we in gesprek. Deze avond gaat niet over het geopolitieke schaakspel of de psyche van Poetin, maar over het karakter en perspectief van een land dat steeds nadrukkelijker de aansluiting zocht met de EU en het westen, maar nu het decor is van een bloederige oorlog die door velen ondenkbaar werd geacht.
***Een deel van de opbrengst van de kaartverkoop gaat naar noodondersteuning in Oekraïne.
Headerfoto: Michael Nigro/Pacific Press/ANP