

Het mannenlichaam is al eeuwenlang de norm in de medische wereld. Daardoor krijgen vrouwen vaak niet de zorg die op hun lichaam is afgestemd. Hoe dichten we de gezondheidskloof?
Hoewel de lichamen van mannen en vrouwen biologisch flink van elkaar verschillen, is het mannenlichaam al eeuwenlang de norm bij medisch onderzoek. Dit werkt de zogenoemde gezondheidskloof tussen mannen en vrouwen in de hand. Door gebrek aan medische kennis over het vrouwenlichaam, vrouwelijke hormonen en de effecten van alleen op mannen geteste medicatie en behandelingen, kampen vrouwen wereldwijd met een slechtere gezondheid dan mannen.
In De Balie vertellen cardioloog Angela Maas en journalist Els Quaegebeur over hun onderzoek naar de structurele gezondheidskloof tussen mannen en vrouwen. Waar zitten de systeemfouten voor vrouwelijke patiënten in de gezondheidszorg? En waarom blijven zoveel wezenlijke medische verschillen tussen mannen en vrouwen nog onderbelicht.
Sprekers





Unravelling Kafka
Few writers have been interpreted so much, and yet remain as mysterious as Kafka. Tonight, Arnon Grunberg and Vivian Liska will discuss his life and work.

Een serie diepte-interviews
Eva Hofman duikte voor haar debuutroman Josephine in de wereld van zelfpresentatie, identiteit en sociale media. Programmamaker Katarina Schul gaat met Eva Hofman in gesprek

Wat doe je als je buurman een chemische fabriek is? Dit najaar onderzoekt de redactie van De Balie Live Journalism samen met AT5 de dilemma’s tussen de overlastgevende industrie en oprukkende woningbouw.
