TV NL EN

Hoe stop je een pandemie?

Nu de grootste coronapiek achter de rug lijkt, nemen we de tijd om samen met Artsen Zonder Grenzen terug te blikken en vooruit te kijken.

In samenwerking met
Programmamaker
Rokhaya Seck
Moderator
Zara Toksöz
Volgens virologen was het niet de vraag óf er een pandemie zou uitbreken, maar wanneer. Toch kwam de ziektegolf voor velen als een verrassing. Niet voor Artsen zonder Grenzen. Zij hebben al decennialang ervaring met het indammen van besmettelijke en dodelijke ziektes, zoals SARS en ebola. Daarom vragen we hen: hoe stop je een pandemie?

Nu de grootste piek in Nederland voorbij is kunnen we terugkijken op de afgelopen maanden. Tropenarts Jetske Duncker vertelt welke kennis ze heeft ingezet uit voorgaande epidemieën. Ook kijken we vooruit en verder dan onze eigen landsgrenzen. Is het mogelijk om over politieke, geografische en culturele verschillen heen te stappen en mondiaal samen te werken tegen besmettelijke ziektes? Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen (PvdA) en Nelke Manders (directeur van AzG) gaan met elkaar in gesprek over internationale samenwerkingen op het gebied van COVID-19.

Het programma is ook live te volgen via de stream op:
www.debalie.nl/livestream
Facebook

Sprekers

Nelke Manders is sinds 2017 algemeen directeur van Artsen zonder Grenzen. Ze begon bij AzG in 1998, waar ze o.a. werkte als coördinator van projecten in Tadzjikistan en Soedan en landencoördinator in Bangladesh, Ivoorkust en Afghanistan. Ze was tussen 2006 en 2017 werkzaam als directeur voor onder andere Milieudefensie, GGZ Noord-Holland-Noord, kanker.nl en Wemos.

Lilianne Ploumen is sinds 2017 lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdA met in haar portefeuille buitenlandse zaken en zorg. Ze was minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet-Rutte II. Daarvoor was Lilianne Ploumen onder meer werkzaam bij Plan International, Mama Cash en Cordaid (als directeur).

Jetske Duncker is tropenarts en werkte tijdens de coronapiek in het Jeroen Bosch ziekenhuis, in Den Bosch. Ook heeft ze ervaring met werken voor Artsen zonder Grenzen. Ze werkte in landen als Zuid-Soedan, Irak, Syrië, Tsjaad en DR Congo. Daar was ze als medisch teamleider ook betrokken bij het opzetten van ziekenhuizen en vaccinatiecampagnes. Die expertise kwam erg van pas bij haar werk in het Jeroen Bosch ziekenhuis.

Alwin Eijsenga is verpleegkundig hoofd intensive care voor volwassenen bij het Amsterdam UMC (VUMC) waar ze de afgelopen maanden een coördinerende rol vervulde voor de verpleging op de corona-afdeling.

Jim Smithuis is anesthesioloog en intensivist in opleiding. Hij werkte de afgelopen maanden op de corona-afdeling van de intensive care van het Amsterdams UMC (locatie AMC).

Sprekers

Nelke MandersDirecteur Artsen zonder Grenzen
Foto: Olga Victorie
Lilianne PloumenTweede Kamerlid PvdA
Jetske DunckerTropenarts
Jim SmithuisAnesthesioloog-Intensivist in opleiding
Alwin EijsengaVerpleegkundig hoofd ICV