TV NL EN

Hoog Spel: de bewogen politieke geschiedenis van Shell

Programmamaker

Onderzoeksjournalist Marcel Metze beschrijft Shells geraffineerde politieke spelstijl uitvoerig in zijn nieuwe boek Hoog Spel, de politieke biografie van Shell, waaraan hij vijfentwintig jaar werkte. Volgens hem is het bedrijf ‘een spiegel van een verziekte wereld’. In dit programma praten we over de geschiedenis én toekomst van Shell. Zijn politici wel opgewassen tegen het Shell-spel? Waar liggen de ethische grenzen van het bedrijf?

Shell is meer dan een multinational. Sinds haar oprichting in 1907 heeft de olie- en gasgigant zich ontwikkeld tot een gewiekste politieke speler. Op het wereldtoneel manoeuvreert het bedrijf behendig langs autocratische regimes, oorlogen, terrorisme en corruptie. Het verdiende uitstekend aan de opbouw van de nazistische oorlogsmachinerie, was een belangrijke toeleverancier van het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime en bouwde de afgelopen decennia een eigen inlichtingen- en beveiligingsdienst op.

Naast Metze praten ook Rein Willems, voormalig President-Directeur van Shell Nederland, Mark van Baal, groen aandeelhouder bij onder meer Shell, Sanne Akerboom, universitair docent governance van de energietransitie, en Giles ScottSmith, hoogleraar transnationale relaties en nieuwe diplomatieke geschiedenis mee.

Lees hier de introductie van Hoog spel.

Over de sprekers

Marcel Metze (1952) is historicus, onderzoeksjournalist en oprichter van De Onderzoeksredactie (Investico) en The Investigative Desk. Metze publiceerde onder meer boeken over Philips Electroniscs, het CDA, de grote Nederlandse banken en Rijkswaterstaat. Zijn biografie van Anton Philips werd genomineerd voor de AKO-literatuurprijs.

Rein Willems (1945) was van 2003 tot 2007 President-Directeur van Shell Nederland B.V. Willems begon zijn carrière bij Shell in 1970 als chemicus en bekleedde wereldwijd meerdere topfuncties binnen het bedrijf. Het kabinet-Rutte benoemde Willems tot “boegbeeld” van de “topsector” chemie. Van 2007 tot 2011 was Willems namens het CDA-lid van de Eerste Kamer.

Sanne Akerboom is jurist en politicoloog en universitair docent Recht en Governance van de Energietransitie aan de Universiteit Utrecht. Ze houdt zich bezig met juridische en sociaalwetenschappelijke vraagstukken in de energietransitie. Akerboom onderzoekt welke wet- en regelgeving nodig is voor een effectieve en eerlijke energietransitie, waarin burgers, consumenten en belanghebbenden worden meegenomen.

Mark van Baal (1968) studeerde Werktuigbouwkunde en was energiejournalist voordat hij in 2015 Follow This oprichtte, een groep van 10.000 groene aandeelhouders van olie- en gasbedrijven. Follow This wil dat olie- en gasbedrijven hun volle gewicht achter de energietransitie zetten en hun CO2-uitstoot verminderen in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs, te beginnen bij Shell. Follow This streeft een financiële cultuur na waarin beleggers hun aandeelhoudersrechten gebruiken voor het langetermijnbelang van bedrijven, de wereldeconomie en de planeet.

Giles Scott-Smith (1968, Brits-Nederlands) is hoogleraar transnationale relaties en nieuwe diplomatieke geschiedenis aan de Universiteit van Leiden en decaan van Leiden University College The Hague. Scott-Smith onderzoekt ‘Transnationale Transatlantische’ banden, met name de connecties tussen overheden en niet-gouvernementele organisaties die Noord-Amerika en Europa sinds de Tweede Wereldoorlog met elkaar verbinden.

Sprekers

Marcel MetzeJournalist, historicus
Rein WillemsVoormalig President-Directeur van Shell Nederland (2003 tot 2007)
Sanne AkerboomUniversitair docent Regulering en Governance van de Energietransitie (Universiteit Utrecht)
Mark van BaalOprichter Follow This
Gilles Scott SmithHoogleraar Universiteit Leiden

Binnenkort in De Balie

vr 8 sep / 17:00
Kunst en Literatuur

Plein Publiek: Jessica Gorter

Programmamaker Stefan Malešević praat met regisseur Jessica Gorter (900 dagen, De Rode Ziel) over haar fascinatie voor Rusland en de Russische geschiedenis.

Meer Info Tickets
zo 10 sep / 20:00
Democratie en rechtstaat

Kritische mening of opzettelijk nepnieuws?

Deze zomer lanceert de Europese Unie een groot pakket aan maatregelen om online desinformatie te bestrijden. Critici spreken echter van een zogeheten censuur wet.

Meer Info Tickets