TV NL EN

Huren met Kuren: Particuliere Verhuurders

Een nieuwe aflevering in het onderzoek van De Balie Live Journalism.

Amsterdam breekt bouwrecord na bouwrecord, maar ondertussen leven veel Amsterdammers in oude en slecht onderhouden huizen. Zij huren bij corporaties, maar óók bij particuliere verhuurders die vaak uit het zicht blijven. Velen zijn maatschappelijk betrokken, maar er zitten ook onverantwoordelijke pandjesbazen tussen. Hoe filteren we de één van de ander? Hoe gaan particuliere verhuurders om met meldingen van achterstallig onderhoud? En hoe lossen we de problemen op voor Amsterdamse huurders die soms letterlijk ‘in de shit van hun bovenburen’ zitten?

Ben je huiseigenaar of makelaar en wil je graag meepraten over het onderhoud van Amsterdamse woningen? Huur je van een particuliere verhuurder, en maak je je zorgen over achterstallig onderhoud? Ben je aannemer of op een andere manier betrokken bij de praktijk van onderhoud? Of ben je gewoon nieuwsgierig? Kom meepraten!

Sprekers

Stadsgeograaf Cody Hochstenbach neemt ons mee in de ontwikkeling van de particuliere huursector door de jaren heen. Waarom groeit de sector de laatste jaren weer? En welke rol speelt gemeentelijk en stedelijk beleid hierin?

Carolus van Soest heeft al jaren last van achterstallig onderhoud. Na de vorige bijeenkomst is er veel gebeurd. Hoe staat de relatie met zijn verhuurder er nu voor?

Hoe bouw je als verhuurder een goede relatie op met je huurder? Wat houdt goed verhuurderschap in en hoe stimuleren we het? Co Koning, Directeur Beleid van Vastgoed Belang, zal het perspectief van de verhuurder belichten.

De woonbond is er voor huurders en hun organisaties door heel Nederland. Directeur Paulus Jansen zal deze expertise vertegenwoordigen. Wat kan Amsterdam doen om de situatie van huurders te verbeteren en wat kunnen we leren van anderen gemeentes?


De Balie Live Journalism

Uit de enquête die de onderzoeksredactie van De Balie uitzette in samenwerking met AT5, komt naar voren dat honderden Amsterdammers zich zorgen maken om de staat van hun huurwoning: slechte isolatie, geluidsoverlast, hittewoningen en scheuren in het plafond worden het vaakst genoemd. Van de respondenten zegt 60% een melding te hebben gemaakt bij de verhuurder, zonder dat de klacht verholpen werd. 39% van de respondenten huurt van een particuliere verhuurder. Klachten die wel worden gehoord, worden soms knullig verholpen.

De tafelgesprekken eind september met huurders en raadsleden vormden het startpunt van ons onderzoek naar achterstallig onderhoud in Amsterdam. Maandag 28 oktober gaan we verder in gesprek met huurders, en belichten we de rol van particuliere verhuurders. Op 17 december presenteren we een theatrale voorstelling waarmee we het onderwerp bij politiek en anderen hoog op de agenda zetten.

Sprekers

Cody HochstenbachStadsgeograaf
Carolus van SoestHuurder
Co KoningDirecteur Beleid Vastgoed Belang
Paulus JansenAlgemeen Directeur Woonbond

Huur je van een particuliere
verhuurder, en maak je je zorgen over achterstallig
onderhoud? Praat mee!