TV NL EN

Het Schimmelparadijs

Op 17 december vertelt de onderzoeksredactie van De Balie samen met theatermaker Jelle Zijlstra het verhaal van een stad die doordendert richting de miljoen inwoners, terwijl sommigen nu nog letterlijk “in de shit van de bovenburen” zitten.

Terwijl aan de voorkant de nieuwe verf en de dure koffiezaak de vierkante meterprijs opdrijven, zien honderden Amsterdammers hoe achter hun gevel de tocht, schimmel, houtrot, en lekkages het woonplezier bederven. Samen met theatermaker Jelle Zijlstra vertelt Live Journalism, de onderzoeksredactie van De Balie, in een theatrale slotvoorstelling het verhaal van een stad die doordendert richting de miljoen inwoners, terwijl sommigen nu nog letterlijk “in de shit van de bovenburen” zitten.

Een avond voor alle Amsterdammers die zien hoe de stad verandert. Inclusief nagesprek met wethouder Laurens Ivens (Bouwen & Wonen): over de toekomst van de woningvoorraad in de stad en hoe we schrijnende gevallen rond achterstallig onderhoud kunnen voorkomen.

Wil je op kleine schaal iets betekenen voor de stad? Doneer een kaartje voor de slotvoorstelling (via de ticketopties) aan iemand die minder budget heeft.

Credits:
Concept en idee: Tim Wagemakers, Manon Stravens, Mandy Fit, Zara Toksöz
Theatermaker: Jelle Zijlstra
Spel: Sarah van der Vlerk, Ellik Bargai
Soundscape: Alex Raúl
Techniek: Dana Claasen, Victor Jas

Over De Balie Live Journalism

Om tot deze slotvoorstelling te komen hebben betrokken Amsterdammers gedurende iets meer dan 4 maanden in gesprekken, participatieve bijeenkomsten, interviews, enquêtes en mails meegedacht over achterstallig onderhoud in de stad. Al in een vroeg stadium hebben we dit tweede Live Journalism-onderzoek opengegooid. Waarom? Vanuit de simpele gedachte dat de bewoners van Amsterdam veel meer weten dan vier journalisten. En wie kan deze stadsontwikkelingen beter duiden dan de Amsterdammer zelf?

Sprekers

Jelle ZijlstraLuister de podcast! Een interview met de theatermaker over Het Schimmelparadijs
Laurens IvensInclusief nagesprek met wethouder Laurens Ivens
De Balie Live JournalismLees hier al onze bevindingen rond het onderzoek ‘Huren met Kuren’
Portret Ivonne & MichaelOns huisje is net een soort Titanic. “Ze zinken allebei”
Resultaten bewonersenquêteHonderden Amsterdammers maken zich zorgen om de staat van hun huurwoning