TV NL EN

In gesprek met Jaap Scholten en Pieter Waterdrinker

Twee schrijvers die vanuit het voormalig Oostblok Nederland een spiegel voorhouden

Programmamaker en moderator
Lang geleden verruilden ze Nederland voor respectievelijk Hongarije en Rusland, maar nog altijd speelt het moederland een grote rol in hun bijzondere en belangwekkende romans. Jaap Scholten en Pieter Waterdrinker gaan in gesprek over literatuur, schrijven, het vertellen van verhalen en de invloed van het leven buiten Nederland hierop.

Scholten publiceerde onlangs de roman Suikerbastaard. Hoofdpersoon in Suikerbastaard is Marinus Hilbrink, een boerenzoon uit buurtschap Stokkum, die in 1959 als 20-jarige naar het onbekende bergkoninkrijk Abessinië reist om daar suikerfabrieken te bouwen. Hij keert niet terug naar het moederland. Voor Suikerbastaard deed Scholten uitgebreide research. Hij speelt een geraffineerd spel met feit en fictie en stelt grote kwesties terloops aan de orde; de verhouding tussen Europa en Afrika, de gewijzigde wereldorde, de invloed van achtereenvolgens Nederland, de Sovjet-Unie en nu China in Ethiopië. 

Min of meer gelijktijdig verscheen De rat van Amsterdam van Pieter Waterdrinker, waarin de 41-jarige Ruben Katz vanuit een Nederlandse gevangeniscel vertelt over zijn leven. Hij komt uiteindelijk te werken voor de Nationale Armenloterij, wat hem naar het moderne Rusland voert. Waterdrinker schetst een portret van het huidige Nederland en de neoliberale wereld op drift, waarin thema’s als emigratie, ontheemding, alsook het eeuwige verlangen naar zingeving en geluk in dit ondermaanse aan bod komen.

Programmamaker Ianthe Mosselman modereert het gesprek tussen de twee schrijvers over hun werk. 

Sprekers

Pieter WaterdrinkerSchrijver
Foto door Julia Klotchkova
Jaap ScholtenSchrijver