TV NL EN

In het domein van het kwaad

Schrijver Oek de Jong en kunstenaar Ronald Ophuis in gesprek over grensoverschrijdingen in de kunst

programmamaker
Schrijver Oek de Jong – zijn onlangs verschenen boek Zwarte Schuur is nu al een bestseller – spreekt met kunstenaar Ronald Ophuis over de grenzen die zij in hun werk overschrijden. Ze confronteren hun publiek met het kwaad: wreedheid, geweld en de pijn die we anderen aandoen. Ze tonen de zwarte kanten van de mensheid, de rafelranden van ons bestaan. Maar wat zijn hun drijfveren? Waar liggen de (morele) grenzen van de verbeelding en moet de kunst die overschrijden?’

“Ik volg Oek en Ronald al vele decennia. Beiden kijken onverschrokken naar de zwarte kanten van de menselijke ziel. Ze durven het aan om wreedheid en verwording te onderzoeken. Ik kijk uit naar dit gesprek tussen deze twee grootmeesters van de kunst en literatuur”, Yoeri Albrecht, directeur De Balie.

Sprekers

Van Oek de Jong verscheen onlangs zijn veel geprezen vijfde roman Zwarte Schuur. We maken hierin kennis met Maris Coppoolse, een succesvolle negenvijftigjarige kunstenaar, die is getekend door een gruwelijk voorval in zijn jeugd: hij veroorzaakte op zijn veertiende de dood van een meisje. Een misdaad, die op het hoogtepunt van zijn carrière aan het daglicht komt. De Jong brak in 1979 door met het zeer succesvolle Opwaaiende Zomerjurken. Hierna publiceerde hij onder andere Hokwerda’s kind, Cirkel in het gras en Pier en Oceaan en een aantal verhalen- en essaybundels.

Ronald Ophuis confronteert in zijn kunst de kijker met geweld. ‘Zijn schilderijen zijn in de voorstellingen zo afschuwelijk dat je niet gauw op het idee komt je aandacht op de compositie, de verf of de schilderwijze te richten. Verkrachtingen, mishandelingen, miskramen en verminkingen, zich afspelend in wc-ruimtes, sportkleedkamers of concentratiekampbarakken. Het woord mooi komt bij zulke beelden in een normaal mens niet direct op. Schoonheid wordt hier letterlijk door het kwaad overwoekerd’ (Cornel Bierens). Zijn werk werd getoond in onder meer Upstream Gallery (Amsterdam), De Appel (Amsterdam), Fondation Maeght (Frankrijk), Museum Dr. Guislain (Gent) en het Stedelijk Museum Amsterdam.

Sprekers

Oek de JongSchrijver
Ronald OphuisKunstenaar
Zwarte Schuur door Oek de Jong.