TV NL EN

Joost van Bellen

Plein Publiek – een serie diepte-interviews

programmamaker
Rosalie Dielesen

Een speciale Plein Publiek editie: in de aanloop van de Queer & Pride week gaat programmamaker Rosalie Dielesen in gesprek met de legendarische Joost van Bellen. Vanuit de DJ booth zag hij hoe aids in de jaren ’80 om zich heen sloeg in de gay scene. In zijn onlangs verschenen boek Fenix blikt Van Bellen terug op een turbulente periode. Een verhaal waarin Van Bellen met zijn wervelende en met humor doorspekte stijl de kleurrijke personages die de RoXY tot de voorhoede van de tijdsgeest maakten, tot leven weet te wekken – en te eren. Tijdens deze editie blikken we terug en kijken we naar het heden. Hoe is de queeridentiteit van nu en toen veranderd?

Over Joost van Bellen 

Joost van Bellen (1962) is een fenomeen: hij is dj, feestorganisator, muzikaal regisseur voor onder andere modeshows én hij is auteur. Hij behoort tot het selecte groepje dj’s dat house in Nederland introduceerde en met zijn clubavonden legde hij een fundament voor het Amsterdamse nachtleven van de jaren negentig en de jaren nul. In 2014 verscheen zijn debuutroman Pandaogen.

Over het boek Fenix

Van Bellen kruipt in Fenix weer in de huid van zijn alter ego Beer van Munster. De setting is Club Fenix, een unieke, beruchte en wereldberoemde club waar afwijkend gedrag niet bestraft, maar juist uitbundig gevierd wordt. Een plek die de bakermat wordt van house en waar een weergaloos gesamtkunstwerk ontstaat vol muziek, performances, decors, mode en beeldende kunst. Maar ook de plek waar roekeloosheid, aids en zelfdestructie diepe wonden achterlaten. Fenix is een veelkoppig verhaal over transformatie en de zoektocht naar liefde en bestaansrecht. 

Over Plein Publiek

Plein Publiek is een serie diepte-interviews met bekende makers, geïnterviewd door onze programmamakers. Wie er aan tafel zit en waarom dat bepalen onze programmamakers. Eén ding staat vast: het zijn allemaal uitzonderlijke en gedurfde makers waar iedereen wat van op kan steken.

We nodigen je uit om op vrijdag aan te schuiven bij een interview over de kunst van het makerschap. Begin je weekend onder het genot van een drankje en een dosis aan inspiratie. Geheel intiem in onze Pleinzaal aan het bruisende Leidseplein.

Dit programma is een voorprogramma. Om 20 uur volgt een avondvullend programma over de invloed van de aidsepidemie op het seksleven van de huidige generatie queermannen, met onder anderen Maurits de Bruijn en Randy. Via de ticketlink kan je een combi-ticket kopen. 

Programma / vr 19 juli 2024

Queer & Pride week: Sexual Healing

Aan het begin van de Queer & Pride week organiseert De Balie een avondvullend programma over het nalatenschap van de aidsepidemie. Wat voor invloed heeft deze nalatenschap op het seksleven van de huidige generatie queermannen?

Spreker

Joost van BellenFotograaf: Cornelie Tollens