TV NL EN

Queer & Pride week: Sexual Healing

De nalatenschap van de aidsepidemie

programmamaker
Rosalie Dielesen

Aan het begin van de Queer & Pride week organiseert De Balie een avondvullend programma over het nalatenschap van de aidsepidemie. Wat voor invloed heeft deze nalatenschap op het seksleven van de huidige generatie queermannen?

Wereldwijd zijn er inmiddels 40,7 miljoen mensen overleden aan de gevolgen van aids. In Nederland is een hiv-diagnose gelukkig niet meer een terminale, maar een chronische aandoening. En dankzij medicatie en preventie is de kans op overdracht in Nederland inmiddels nihil. Toch galmen het taboe en trauma rondom hiv en aids nog altijd na. De eerste sprekers van het programma zijn schrijver Maurits de Bruijn podcastmaker Randy Vermeulen, die voor de VPRO de vijfdelige verhalende podcast En niemand bleef onaangeraakt hebben gemaakt.

Over de podcast En niemand bleef onaangeraakt

In de podcast horen we het vurige liefdesverhaal van Jan en Martin, dat zich afspeelt tijdens de aidsepidemie van de jaren 90. Ze zijn een half jaar samen wanneer Martin vertelt over zijn aids-diagnose. Jan mag het met niemand delen, omdat Martin niet bekend wil staan als ‘de aidspatiënt’. Maar als Martin’s ziekte zichtbaar wordt, besluit hij het rolmodel te worden dat hij zelf zo nodig had. Hij wordt door Erwin Olaf gefotografeerd, en groeit uit tot een icoon in de queer geschiedenis. Schrijver Maurits de Bruijn & podcastmaker Randy Vermeulen zoomen in op het aangrijpende leven van deze twee mannen én vertellen verhalen van anderen waarvan de levens zijn getekend door hiv en aids.

Waar veel van de verhalen over de aidscrisis zich afspelen in de Verenigde Staten, biedt deze podcast de luisteraar een unieke blik op de meest stormachtige episode uit de Nederlandse queer geschiedenis. In de podcast komen intieme verhalen samen die de grote universele thema’s van het leven omvatten; liefde, vriendschap, ziekte en de dood.
Vanuit hun eigen queer perspectief onderzoeken Maurits de Bruijn en Randy Vermeulen daarom hoe de stigma’s rondom hiv en aids zich zo hardnekkig hebben kunnen nestelen in de harten en hoofden van de generaties queer mensen die opgroeiden in de schaduw van de aidscrisis.

Sprekers

Randy Vermeulenproducent
Maurits de Bruijnschrijver

Fotografie door Joost Termeer