TV NL EN

Queer & Pride week: Sexual Healing

De nalatenschap van de aidsepidemie

programmamaker
Rosalie Dielesen
Dankzij een bijdrage van
Het Blauwe fonds

Aan het begin van de Queer & Pride week organiseert De Balie een avondvullend programma over het nalatenschap van de aidsepidemie. Wat voor invloed heeft deze nalatenschap op de huidige generatie homo/queermannen en transpersonen?

Wereldwijd zijn er inmiddels 40,7 miljoen mensen overleden aan de gevolgen van aids. In Nederland is een hiv-diagnose gelukkig niet meer een terminale, maar een chronische aandoening. En dankzij medicatie en preventie is de kans op overdracht in Nederland inmiddels nihil. Toch galmen het taboe en trauma rondom hiv en aids nog altijd na. De eerste sprekers van het programma zijn schrijver Maurits de Bruijn podcastmaker Randy Vermeulen, die voor de VPRO de vijfdelige verhalende podcast En niemand bleef onaangeraakt hebben gemaakt.

Over de podcast En niemand bleef onaangeraakt

In de podcast horen we het vurige liefdesverhaal van Jan en Martin, dat zich afspeelt tijdens de aidsepidemie van de jaren 90. Ze zijn een half jaar samen wanneer Martin vertelt over zijn aids-diagnose. Jan mag het met niemand delen, omdat Martin niet bekend wil staan als ‘de aidspatiënt’. Maar als Martin’s ziekte zichtbaar wordt, besluit hij het rolmodel te worden dat hij zelf zo nodig had. Hij wordt door Erwin Olaf gefotografeerd, en groeit uit tot een icoon in de queer geschiedenis. Schrijver Maurits de Bruijn & podcastmaker Randy Vermeulen zoomen in op het aangrijpende leven van deze twee mannen én vertellen verhalen van anderen waarvan de levens zijn getekend door hiv en aids.

Waar veel van de verhalen over de aidscrisis zich afspelen in de Verenigde Staten, biedt deze podcast de luisteraar een unieke blik op de meest stormachtige episode uit de Nederlandse queer geschiedenis. In de podcast komen intieme verhalen samen die de grote universele thema’s van het leven omvatten; liefde, vriendschap, ziekte en de dood.
Vanuit hun eigen queer perspectief onderzoeken Maurits de Bruijn en Randy Vermeulen daarom hoe de stigma’s rondom hiv en aids zich zo hardnekkig hebben kunnen nestelen in de harten en hoofden van de generaties queer mensen die opgroeiden in de schaduw van de aidscrisis.

Voorafgaand aan dit programma gaat programmamaker Rosalie Dielesen tijdens Plein Publiek in gesprek met Joost van Bellen. Hierbij blikken ze o.a. terug op de Amsterdamse queerscene van de jaren tachtig en negentig. Na het programma Sexual healing zal Valentijn de Hingh draaien in De Balie.

Sprekers

Randy Vermeulenproducent en samenwerkingspartner
Maurits de Bruijnschrijver en samenwerkingspartner
Jan NieuwenhuisProtagonist in de podcast
Bo HannaSchrijver
Vic WillemsMuzikant
Valentijn de HinghDJ in De Balie

Fotografie door Joost Termeer

Ook in De Balie

vr 19 jul / 17:30
Democratie en rechtsstaat

Joost van Bellen

Plein Publiek – een serie diepte-interviews

Een speciale Plein Publiek-editie: programmamaker Rosalie Dielesen spreekt met de legendarische Joost van Bellen in aanloop naar de Queer & Pride week. In zijn recente boek “Fenix” blikt Van Bellen terug op de Amsterdamse queerscene van de jaren tachtig en negentig. Hoe is de queeridentiteit door de jaren heen veranderd?

Meer Info Tickets
wo 11 sep / 20:00
Kunst en Literatuur

Behind the Libretto: Rigoletto

i.s.m De Nationale Opera

Tijdens Behind the Libretto gaan sprekers dieper in op de muziek en behandelen ze de thematiek van deze opera en de vragen die het stuk opwerpt.

Meer Info Tickets
ma 30 sep / 20:00
Gendergelijkheid Kunst en Literatuur Democratie en rechtsstaat

Bad Habit: An Evening with Alana S. Portero

Bad Habit: An evening with Alana S. Portero

Alana S. Portero on how literature helps us to imagine what life in between labels can look like.

Meer Info Tickets