TV NL EN

Journalist zkt veilige haven

Kunnen journalisten hun werk nog wel doen?

programmamaker
Rokhaya Seck
programmamaker
sophie
Sophie Rutenfrans
in samenwerking met
Free Press Unlimited
De journalistiek in Nederland staat vanuit verschillende hoeken onder druk. Criminelen hebben het voorzien op misdaadverslaggevers en schuwen niet om grof geweld te gebruiken – met de moord op Peter R. de Vries als triest dieptepunt. Tegelijkertijd komt de dreiging ook uit een andere hoek: gewone burgers vallen steeds vaker reportage-makers aan op straat.

De NOS besloot vorig jaar haar logo’s van voertuigen te halen na aanhoudende bedreigingen, op Urk werden reporters aangevallen door boze kerkgangers en in Groningen werd het huis van een kritische journalist bekogeld met brandbommen.

Zulke aanvallen op de persvrijheid zorgen steevast voor een hoop maatschappelijke verontwaardiging, en worden scherp veroordeeld door politici van links tot rechts, maar wat moet er gebeuren om journalisten te beschermen? Welke concrete maatregelen worden er getroffen, en wat kunnen journalisten en hoofdredacteuren zelf doen om het vertrouwen in de media te vergroten? Over die vragen gaan we in gesprek met journalisten en hoofdredacteuren.

Let op: bij binnenkomst vragen we om een vaccinatie- of testbewijs. Lees hier wat je moet doen voor je bezoek.

Sprekers

Marcel GelauffHoofdredacteur NOS Nieuws,
Harm TaselaarHoofdredacteur RTL Nieuws
Rene HendriksCameraman Regio15
Mijke SlotAssistant professor of Media and Communication at the Erasmus School of History, Culture and Communication at Erasmus University Rotterdam
Sam HagensPolitiek verslaggever voor Hart van Nederland
Clairy PolakModerator
Ruth KronenburgDirecteur Operations Free Press Unlimited