TV NL EN

Kunnen we nog praten?

Ter herdenking van de Februaristaking

Programmamaker
Rokhaya Seck
Moderator
Natasja van den Berg
‘Blijf met je vuile rotpoten van onze rotjoden af!’ Dat was de leus van de februaristakers, die op 25 februari 1941 het werk neerlegden uit protest tegen de Jodenvervolging. Aan de hand van deze thematiek gaan Abdelkader Benali, Chaja Polak en Natascha van Weezel op 24 februari in gesprek over de hedendaagse maatschappelijke context. Kunnen we nog opkomen voor de Ander, ook als deze een andere politieke overtuiging, afkomst, religie of seksuele geaardheid heeft dan jij? En hoe houd je je rug recht in deze tijd van polarisatie, twitterruzies en cancel-culture? 

Februaristaking 1941

80 jaar geleden vond het enige massale, openlijke protest tegen de Jodenvervolging in Europa plaats in Amsterdam. Uit solidariteit met haar medeburgers staakten arbeiders op de werven. Het trampersoneel legde het openbaar vervoer plat. Tienduizenden Amsterdammers staakten mee. De collectieve verzetsdaad staat symbool voor solidariteit en het opkomen voor een ander. Daarom grijpen wij deze herdenking aan voor een oefening in empathie, een dag voor de nationale herdenking.

Sprekers

Abdelkader Benali schrijft romans en toneelstukken en is presentator voor onder andere Benali Boekt (2012), waarin hij met andere schrijvers spreekt over de bron van het schrijverschap. Hij zou dit jaar de 4-mei lezing voordragen, maar trok zich terug nadat er ophef ontstond rondom uitspraken die hij had gedaan.

Chaja Polak is schrijver en beeldend kunstenaar. Ze is meermaals genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Haar laatste boek De man die geen hekel had aan Joden is een aanklacht tegen onverschilligheid, nivellering en gesjoemel met de feiten van de geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat ze ondergedoken. Haar ouders werden in april 1944 gearresteerd. Door een ‘vergissing’ werd Chaja Polak niet meegenomen.

Natascha van Weezel is programmamaker, schrijver en columnist voor Het Parool. Aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis en gesprekken met leeftijdsgenoten verscheen in 2015 haar boek De derde generatie: Kleinkinderen van de Holocaust. In het boek Moslims en joden in Nederland (2017) onderzocht ze de toenemende polarisatie tussen joden en moslims. 

Sprekers

Abdelkader BenaliSchrijver
Chaja PolakSchrijver en beeldendkunstenaar
Natascha van WeezelFilmmaker en schrijver

Livestream

Kijk dit programma gratis mee via deze pagina – ca. 5 minuten voor aanvang verschijnt de stream. Onze (online) programmering steunen? Doe een Kijk- en Luisterbijdrage via iDeal!