TV NL EN

Meekijken in de moskee: hoe ver mag surveillance gaan?

Techdenkers

Programmamakers
Rosalie Dielesen
In Samenwerking met
Ombudsman Metropool Amsterdam
Mogelijk gemaakt door
Adyen
Adyen

Mag je uit naam van de veiligheid een bevolkingsgroep (online) surveilleren? In deze editie van Techdenkers gaan we in gesprek over de controversiële methodes die gemeenten hanteerden om moskeeën in de gaten te houden.

In 2021 onthulde NRC dat minstens tien gemeenten ongeoorloofd moskeeën hebben gesurveilleerd. Tot nu toe blijft het onduidelijk wat er daadwerkelijk is gebeurd en door wie dit geautoriseerd is. Vanavond praten wij samen met de Ombudsman van Amsterdam over dit voorval en hoe het vertrouwen tussen de gemeente en de burger hersteld kan worden.

Op 4 februari brengt de Ombudsman Metropool Amsterdam een rapport uit over de surveillance van moskeeën door de gemeente Almere. De Ombudsman deed onderzoek naar hoe er zonder toezicht persoonlijke gegevens van bestuurders, imams en docenten kunnen worden vastgelegd. In andere gemeenten zijn er soortgelijke onderzoeken uitgevoerd waarbij er gegevens werden vastgelegd zoals familiebanden, geloofsovertuigingen en contacten met Marokkaanse autoriteiten. Dit onderzoek werd in opdracht van de gemeente uitgevoerd door het bureau Nuance door Training en Advies (NTA), dat met de versterkingsgelden door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) werd gefinancierd. Als toenmalig hoofd van de NCTV prees Dick Schoof dergelijke surveillancemethodes bij de burgemeester van Almere aan. Ook andere gemeenten maakten gebruik van dit bureau.

Deze praktijken roepen vragen op over de grens tussen veiligheid en privacy. Wanneer wordt surveillance gedoogd in de naam van veiligheid? En wie moeten wij veilig houden? Daarover gaan wij deze avond in gesprek door eerst in te zoomen op de gemeente Almere en daarna uit te zoomen naar de implicaties van dergelijke praktijken voor het gehele openbaar bestuur in Nederland.

Over de sprekers

Munish Ramlal is sinds 2021 ombudsman voor de Metropoolregio Amsterdam. Na zijn promotie in de rechtssociologie aan de Erasmus School of Law heeft hij zijn expertise op het gebied van burger-overheid vraagstukken verder ontwikkeld en ingezet als adviseur bij de Nationale Ombudsman, organisatieadviseur en hoofd Systeemtoezicht bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Evelyn Austin is sinds 2019 directeur van Bits of Freedom, een stichting die zich inzet voor communicatievrijheid en privacyrechten op het internet. Sinds 2014 zet Evelyn zich bij Bits of Freedom in als programmamaker voor een vrije en gelijkwaardige samenleving waarin macht en tegenmacht in balans zijn.

Over Techdenkers

Technologie is een onlosmakelijk onderdeel geworden van ons leven, maar staan we daar wel genoeg bij stil? Tijdens Techdenkers leggen we technische innovatie langs de ethische meetlat. Welke invloed heeft de komst van AI op onze levens? Hoe gaan we met behulp van tech de klimaatcrisis oplossen? En willen we dat algoritmes onze partnerkeuze bepalen?
De serie Techdenkers wordt inhoudelijk verzorgd en uitgezonden door De Balie en is onderdeel van onze partnership met Adyen.

Sprekers

Munish RamlalOmbudsman voor de Metropool Amsterdam.
Evelyn AustinDirecteur van Bits of Freedom
serie

Techdenkers

Technologie is een onlosmakelijk onderdeel geworden van ons leven, maar staan we daar wel genoeg bij stil? Tijdens Techdenkers leggen we technische innovatie langs de ethische meetlat.

Meer Info

De Balie x Adyen

De Balie en het Amsterdamse fintech-bedrijf Adyen hebben de handen ineen geslagen om tot structurele reflectie op de rol van technologie in de samenleving te komen. TechdenkersTechnologie is een onlosmakelijk onderdeel geworden van ons leven, maar staan we daar wel genoeg bij stil? Iedere maand presenteren we in de evenementenruimte van Adyen aan het Rokin

Meer Info
do 6 feb / 20:00
Democratie en rechtsstaat

Psychiatrie: lapmiddel van de neoliberale samenleving?

Met Esther van Fenema, Damiaan Denys en Jim van Os

Wie niet meer mee kan draaien in de neoliberale ratrace, belandt al gauw bij de therapeut. De wachtlijsten in de psychische zorg worden alsmaar langer. Voor psychiaters lijkt het dweilen met de kraan open. Maar zouden psychiaters wel moeten dweilen?

Meer Info Tickets