Autofictie is een van de populairste literaire genres van deze tijd. En een van de meest bekritiseerde. Een scherpe ontleding van het echte leven, zeggen de liefhebbers. Narcistische navelstaarderij, aldus de critici. Deze avond onderzoeken we de verhalende kracht van autofictie.
Autofictie – waarin de schrijvers eigen ervaringen als uitgangspunt voor literatuur gebruiken – heeft lang in het verdomhoekje gezeten, maar wint dankzij schrijvers als Annie Ernaux en Édouard Louis aan kritische waardering. Ook in Nederland is autofictie een van de populairste genres van het moment onder zowel lezers als schrijvers, zeker onder debutanten. Hoe komt dat? Wat voor blik op de wereld levert autofictie op? Is het de kracht van het ego dat schrijvers aanzet of draait het eerder om het adagium: schrijf over wat je kent? En hoe terecht zijn de verwijten dat autofictie voort zou komen uit een gebrek aan fantasie of een overdreven voorzichtigheid om over andere identiteiten te schrijven? Een introspectie op dit introspectieve genre.
Dit programma is een jaarlijkse samenwerking tussen Hollands Maandblad en De Balie. Hollands Maandblad staat bekend als de geboorteplaats van vele schrijvers. Drie schrijvers krijgen deze avond een beurs uitgereikt om hun schrijversloopbaan te stimuleren.
U kunt ook een jaarabonnement op Hollands Maandblad nemen met gratis ticket (incl. consumptie). Klik hier voor de aanbieding
Over de sprekers
Joost de Vries adjunct-hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. Vanaf januari 2025 wordt hij Chef-boeken bij de Volkskrant. De Vries schreef onder andere de romans Clausewitz en De republiek (bekroond met de Gouden Boekenuil). Ook maakt hij de literatuurpodcast Boeken FM. Voor zijn gehele oeuvre ontving hij afgelopen jaar de Frans Kellendonkprijs.
Saskia de Coster (1976) is de auteur van acht romans, waaronder ‘Eeuwige Roem’ (2006), ‘Wij en ik’ (2013) en het alom bejubelde Nachtouders (2019, Das Mag) . Haar werk verscheen op long en short lists van de AKO literatuurprijs, de Gouden Uil en de Librisprijs. Ze won drie maal de Cutting Edge Award en éénmaal de Opzij Literatuurprijs. Van ‘Wij en ik’ werden inmiddels meer dan 50 000 exemplaren verkocht. Daarnaast werkt De Coster actief samen met beeldende kunstenaars (Rinus Vandevelde, Nicolas Provost, Arne Quinze). Ze maakt sound performances, werkt met theatermakers en verkent de grenzen van de literatuur. De Coster schrijft ook pittige columns en wordt geroemd voor haar optredens, debatten en lezingen in binnen – en buitenland. Volgens Tom Lanoye is ze ‘al jaren de meest originele pen van Vlaanderen’. Haar werk is in tien talen vertaald.
Sprekers
Eleven coup attempts in four years, a rise in jihadist movements, and Putin bolstering his presence – the Sahel region is facing turbulent times. What safety challenges do both the Sahel and Europe face?
De CEO van X, Tesla en SpaceX is uitgegroeid tot een van de machtigste en controversieelste figuren van onze tijd. Maar hoeveel invloed heeft deze techgigant op Europa?
Oud-premier van de Nederlandse Antillen over de erfenis van het koloniaal verleden
Zwarte mensen als heersers, witte mensen als slaven. Etienne Ys, oud-premier van de voormalige Nederlandse Antillen, zet de wereld op zijn kop in zijn debuutroman De Barmhartige Staat