Zwarte mensen als heersers, witte mensen als slaven. Etienne Ys, oud-premier van de voormalige Nederlandse Antillen, zet de wereld op zijn kop in zijn debuutroman De Barmhartige Staat waarin niet Europa, maar West-Afrika grote delen van het Westelijk halfrond heeft gekoloniseerd. Voor deze historische roman put Ys uit zijn persoonlijke politieke en bestuurlijke ervaring en stelt existentiële vragen over slavernij, kolonialisme en mededogen.
Aan de hand van zijn boek gaat journalist Stuart Kensenhuis met Ys in gesprek over de erfenis van het koloniaal verleden en de toekomst van het Koninkrijk der Nederlanden. Wat hebben de Caribische besturen nodig om een duurzame toekomst te bieden aan haar inwoners? En wat is er volgens Ys nodig om de ongelijkheid tussen Caribische en Europese Nederlanders aan te pakken?
Over Etienne Ys
Etienne Ys (1962) was van 2002 tot en met 2003 en van 2004 tot en met 2006 minister-president van de toenmalige Nederlandse Antillen (bestaande uit Curaçao, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba). Eerder was hij minister van Financiën. Ys speelde een belangrijke rol bij het vormgeven van de nieuwe staatkundige verhoudingen binnen het Koninkrijk der Nederlanden en de geboorte van Curaçao als autonome staat binnen het koninkrijk. De barmhartige staat is zijn debuutroman.
Stuart Kensenhuis is freelancejournalist, moderator en radiopresentator, met een fascinatie voor politiek en geschiedenis. Hij schrijft onder andere voor AD/Haagsche Courant en presenteerde een 20-delige podcastserie op Radio Stanvaste, over het koloniaal en slavernijverleden van Nederland. Verder is hij één van de auteurs van het boek, Het koloniaal en slavernijverleden van Gouda (2024, Streekarchief Midden-Holland). Vorig jaar organiseerde hij samen met De Balie een debat tussen dr. Chan Choenni en dr. Radjinder Bhagwanbali over excuses voor de Hindoestaanse contractarbeiders.
Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met:
Sprekers
De Warme Winkel, ITA, Orkater, Discordia, ’t Barre Land, theater RAST en Wunderbaum presenteren De kersentuin
Het Nederlands theater zit al jaren in de hoek waar de klappen vallen. Al vijftien jaar wordt er op het theater bezuinigd. Ook afgelopen jaar zijn veel toonaangevende gezelschappen hun subsidie kwijtgeraakt. Wat betekent dit voor het theater? Dat onderzoeken we aan de hand van een theaterlezing van Tsjechovs De kersentuin.
On democracy in disrepair
Bonnie Honig is one of the world’s foremost democratic theorists. Arnon Grunberg will engage in conversation with Honig about, among other topics, Hannah Arendt, shock politics, and democracy in disrepair.
Een middag met De Warme Winkel en De Gids
Ter voorbereiding op hun voorstelling Gundhi onderzoekt theatergroep De Warme Winkel het concept pacifisme. Ze reageren op De Gids, dat een themanummer over pacifisme presenteert.