
Wat zeggen niet-uitgevoerde architectonische ontwerpen over de staat van ons land? Dit is de eerste aflevering van een reeks gesprekken naar aanleiding van het opnieuw verschijnen van het essay Nooit gebouwd Nederland door Cees Nooteboom.
Nooit gebouwd Nederland toont aan dat Nederland er heel anders uit had kunnen zien. ‘In het niet gebouwde zien we onszelf zoals we niet geworden zijn’. Hoe zijn we wél geworden? In gesprek met denkers en ontwerpers aan de hand van nooit uitgevoerde plannen.
Over Nooit gebouwd Nederland
Cees Nooteboom heeft op een persoonlijke, poëtische wijze de geschiedenis van deze Nederlandse architectuur beschreven. De geschiedenis van de Nederlandse architectuur van 1850 tot heden wordt geschetst aan de hand van niet-uitgevoerde ontwerpen.
Opgenomen zijn al die tekeningen die nóóit verder zijn gekomen dan de tekentafel, omdat ze te fantastisch, te geavanceerd waren of technisch, financieel of politiek onhaalbaar. Nooit gebouwd Nederland is een neerslag in woord en beeld van het architectonisch ontwerpen in Nederland, gedurende de laatste honderdvijftig jaar. Een pleidooi voor de kwaliteit van de gebouwde omgeving, en voor een ontwerpklimaat waarin de ‘verbeelding aan de macht’ is, en waar plaats is voor het geheim van de architect: de ruimte.
Het moederschap is een instituut gecontroleerd door mannen. Dat hoeft het niet te zijn. Die boodschap verkondigde de Amerikaanse dichteres, essayist en feministisch activiste Adrienne Rich in haar baanbrekende werk Uit vrouwen geboren. Wat is de nalatenschap van deze klassieker en haar poëzie?

Programmamaker Rokhaya Seck gaat in gesprek met schrijver Arthur Japin. Wat inspireert hem? En hoe ziet hij de rol van literatuur in onze huidige tijd?

Een pro-Palestina demonstrant is een ‘antisemiet’ en Elon Musk die de Hitlergroet imiteert is ‘gewoon een heel blije miljardair’. De hypocrisie van de moderne wereld staat centraal in de beeldcolumns van cartoonist Jip van den Toorn.
