Ondanks dat Algerije het grootste Afrikaanse land is, blijven de ontwikkelingen in Algerije vaak buiten de dagelijkse berichtgeving in Nederland. In 2019 gingen Algerijnen, veelal jongeren, de straat op om het aftreden van oud-president Bouteflika te eisen. Inmiddels is er een nieuwe regering, maar jongeren worstelen nog steeds met een hoge werkloosheid en hun beperkte participatieve rol in de binnenlandse politiek.
In de regio heeft Algerije een belangrijke positie, waar het enerzijds een onlosmakelijke speler is in o.a. Mali en Libië, maar ook middenin de spanningen in de regio zit. In de afgelopen maanden hebben we kunnen zien hoe de verhoudingen tussen Frankrijk en Algerije in zeer korte tijd onstabieler werd. Daarnaast verbrak Algerije eind augustus de diplomatieke betrekkingen met buurland Marokko.
Nederlandse belangen in Algerije zijn breed en, gezien de buitengewone context waarin het land zich bevindt, van gewichtig belang.
Tegen die achtergrond bedrijft Janna van der Velde, onze vrouw in Algerije, diplomatie voor Nederland. Hoe ziet Nederland de rol van jongeren in Algerije en het politieke systeem? Welke rol kan of moet Nederland daarin spelen? En hoe bedrijf je diplomatie met een land als Algerije?
Onze Man / Vrouw in
Een serie die we maken in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waarin een Nederlandse ambassadeur wordt uitgenodigd om zijn of haar ervaring te delen. In vorige afleveringen waren de ambassadeurs uit onder andere Jemen, Marokko en Zuid-Afrika te gast.
Let op: bij binnenkomst vragen we om een vaccinatie- of testbewijs. Lees hier wat je moet doen voor je bezoek.