TV NL EN

Op naar een fossielvrije universiteit?

Programmamaker
Merlijn Geurts
Merlijn Geurts
moderator
Kees Foekema
Kees Foekema

Moeten universiteiten stoppen met onderzoek gefinancierd door de fossiele industrie? Aangespoord door klimaatactivisten buigen steeds meer academische instellingen zich over die vraag. Wat betekent ‘de banden breken met de fossiele industrie’ in de praktijk voor universiteiten? 

In april 2023 kondigde de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) als eerste universiteit van Nederland aan dat het geen nieuwe onderzoekssamenwerkingen meer aangaat met fossiele energiebedrijven die zich niet binden aan het Klimaatakkoord van Parijs. Andere universiteiten kondigen hierna vergelijkbare stappen aan. Maar hoe doe je dat, de banden breken met fossiele bedrijven? Wat zijn de consequenties? En is dit de efficiëntste manier om de energietransitie te versnellen?

Dit programma is georganiseerd in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam. Afgelopen jaar organiseerden we naar aanleiding van hun besluit meerdere besloten sessies waarin we in gesprek gingen met universiteiten, maatschappelijke organisaties en de fossiele industrie zelf.

Sprekers

Richard van de SandenScientific director of the Eindhoven Institute for Renewable Energy Systems (EIRES)
Arnaud Cohen StuartHoofd bedrijfsethiek ING
Marthe WensKlimaatwetenschapper, Scientist Rebellion
Mathieu BlondeelAssistant Professor in the Environmental Policy Analysis (EPA), Vrije Universiteit Amsterdam (VU)
Judith van ErpProfessor of Regulatory Governance, Utrecht University (UU)
ma 20 jan / 20:00
Klimaat en duurzaamheid Democratie en rechtsstaat

Journalistiek theater: Wat u inademt, heet immissie

Wat doe je als je buurman een chemische fabriek is? Dit najaar onderzoekt de redactie van De Balie Live Journalism samen met AT5 de dilemma’s tussen de overlastgevende industrie en oprukkende woningbouw.

Meer Info Tickets
di 26 nov / 20:00
Gendergelijkheid

Hoe dichten we de gezondheidskloof?

Over de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de zorg

Het mannenlichaam is al eeuwenlang de norm in de medische wereld. Daardoor krijgen vrouwen vaak niet de zorg die op hun lichaam is afgestemd.

Meer Info Tickets