Zaterdag 2 november is het 20 jaar geleden dat filmmaker en columnist Theo van Gogh bruut werd vermoord. Theo van Gogh haatte de exploitatie van leed en had een broertje dood aan herdenken, maar zijn dood was niet alleen een aanslag op zijn leven. Het was een aanslag op het vrije woord. En daarmee een nationaal trauma dat Nederland blijvend heeft veranderd.
Vanmiddag staan we stil bij het belang van vrijheid van meningsuiting en de strijd tegen geweld en extremisme. We gedenken een markante man wiens dood een gat sloeg in het leven van zijn naasten. De herdenking begint op het Leidseplein.
Deze herdenking is onderdeel van het Vrijdenkersfestival. Tijdens het Vrijdenkersfestival zal er in De Balie een expositie te zien zijn van Lieuwe van Gogh.
De Balie organiseert deze herdenking op verzoek van de gemeente Amsterdam. Anne Meffert doet de regie en theatrale vormgeving. Concept en script door De Balie en Anne Meffert.
Sprekers



Hoe hou je het gesprek gaande in een land dat met elkaar lijkt uitgepraat? O.a. met Ahmed Marcouch, Dilara Bilgiç, Stephan Sanders, Sunny Bergman, Ikenna Azuike, Katja Schuurman en David de Jongh

Twintig jaar geleden werd Theo van Gogh op straat in Amsterdam vermoord. Een gebeurtenis die Nederland voorgoed veranderde.

Is the UvA a bastion of wokeness? Does the VU let both its Palestinian and its Jewish students down? Were the blockades of Amsterdam University College an expression of academic freedom?
