TV NL EN

Operatie Interview: Mai Spijkers

Programmamaker
Programmamaker
presentator
In de programmareeks Operatie Interview staat de kunst van het interviewen centraal. Drie vlijmscherpe interviewers bevragen één gast. Wie de interviewers zijn, blijft tot op het podium geheim. Ditmaal een aflevering met de oprichter en eigenaar van een van de grootste uitgeverijen van Nederland: Mai Spijkers.

Mai Spijkers (Goirle, 10 april 1955) begon zijn carrière in de uitgeverswereld als magazijnmedewerker. Hij werd na zijn studie corrector, toen redacteur en werkte zichzelf zo omhoog tot eindredacteur. In 1989 begon hij zijn eigen uitgeverij: Prometheus. Vanaf de start was het een (financieel) succes, mede dankzij de eerste uitgave en bestseller De Wetten van Connie Palmen. Ook bekende schrijvers als Tom Lanoye, Özcan Akyol, Maxim Februari, Karin Amatmoekrim en Philip Huff publiceren bij hem.

‘Als geen ander kan hij een boek verkopen, hij beslist snel en durft risico’s te nemen,’ schrijft Vrij Nederland in 2013. Maar vorig jaar werd het verhaal over zijn leiderschap belicht vanuit het perspectief van zestien oud-medewerkers. Op basis van gesprekken met hen schetste De Volkskrant een beeld van de angstcultuur bij Prometheus waar machtsmisbruik en intimidatie aan de orde van de dag zijn. Spijkers reageerde als volgt: ‘Uiteraard zal het voor niemand, die mij kent, een verrassing zijn dat mijn leiderschapsstijl niet door iedereen positief ervaren wordt. Maai de haai, noemt Tom Lanoye mij.’ Slechts één auteur verliet de uitgeverij.

Tijdens Operatie Interview gaan drie geheime interviewers het gesprek met hem aan. Tot het moment van interviewen weet Spijkers niet door wie of waarover hij wordt bevraagd.

Operatie Interview

Operatie Interview kende al spannende, spraakmakende en ontroerende edities. Zo werd burgemeester Eberhard van der Laan – tot zijn grote verrassing – ondervraagd door zijn eigen vrouw, ondervroeg Jeroen Wollaars uitgever en mediamagnaat Derk Sauer en werd Lilianne Ploumen bevraagd over #metoo praktijken binnen de PvdA.

Bijna al onze programma’s zijn live mee te kijken via de programmapagina.

Heb je een programma gemist? Kijk deze terug via De Balie TV of ons YouTube-kanaal.