Rokhaya Seck
Programmamaker
Rokhaya Seck is programmamaker en gespreksleider. Ze organiseerde avonden over uiteenlopende onderwerpen: van diversiteit en inclusie bij de politie, ironie in de kunsten, tot invloedrijke intellectuelen die al lang niet meer leven. Daarnaast organiseert ze met veel plezier Operatie Interview samen met collega Merlijn Geurts en vaste presentator Martijn de Greve.
Voorheen was ze redacteur bij de talkshow M en werkte ze mee aan de documentaires Zwart als Roet (2014) en Wit is ook een kleur (2017) van Sunny Bergman. Ze studeerde de bachelor Media en Cultuur en de master Journalistiek aan de UvA.
Rokhaya Seck maakte:
Gender en de opkomst van de antigenderbeweging in Nederland.
Luister naar een greep van onze programma’s, waar je maar wilt. Met deze keer: Het spook van gender.
Met o.a. Izaline Calister, Ronald Snijders & NØËL
We blikken terug op de programma's van afgelopen seizoen met De Balie Podcast. Deze keer: Jazz, vrijheid en protest.
Aan de hand van de documentaire Free Space van Karin Junger gaan we in gesprek over cancelcultuur in de kunstwereld.
Het is 25 jaar geleden dat Naomi Kleins boek No logo uitkwam. Tijdens Paradigma gaan we met Nederlandse denkers in gesprek over de bijbel van de antiglobaliseringsbeweging.
Over de pesticide-problematiek
Met Europarlementariërs, boeren, onderzoekers en bezorgde burgers zoeken we uit hoe we tot minder pesticiden-gebruik kunnen komen.
Hoe krijgen we Nederland in beweging?
Nergens in Europa zitten mensen zoveel als in Nederland. De problemen en de kosten die de beweegpandemie met zich meebrengt zijn bekend, maar ook de politiek zit al jarenlang stil. Hoe krijgen we Nederland in beweging?
Buiten het zicht van ouders en scholen omgeven jongeren zich vanaf een jonge leeftijd door de complexiteit van online interacties. Hoe beschermen we jongeren in deze digitale wereld?
Russia has already been at war with the West for a long time, but we didn’t notice. They haven’t been fighting with bullets and grenades, this time the battlefield is online, and in the shadowy world of espionage.
Plein Publiek – een serie diepte-interviews
De roman 'Open' is een onderzoek naar de mythe van de 'grote liefde' en alternatieve relatievormen, geïnspireerd op gebeurtenissen uit zijn eigen leven. Wat heeft het schrijven van deze roman hem geleerd over de liefde?
Een kijkje in de keuken van de De Warme Winkel.
In aanloop naar hun nieuwe voorstelling, ´Het offer´, verdiepen de theatermakers en muzikanten van De Warme Winkel en Touki Delphine zich in de cultureel-historische en economische waarde van het offer.
'Gelukszoeker' is a bad name for immigrants who want a better life. Yet, the well-travelled, colonising Dutch have a long history of going abroad in pursuit of happiness and more.
Vier schrijvers in gesprek met het publiek
Join us – a quartet of migrant writers – as we delve into the very essence of Utopia. Here, we intertwine evocative readings with a lively, engaging dialogue with our audience. We invite you to ask yourself: What does Utopia look like for me?
N.a.v. het boek Hormonen en Vrouwen
Hoe zorgt nieuwe kennis ervoor dat vrouwen baas over eigen hormonen worden?
De viering van 50 jaar schrijverschap
Marion Bloem is al 50 jaar een van de meest toonaangevende schrijvers van Nederland. Deze avond vieren we haar oeuvre met muziek, voordracht en literaire gesprekken.
Hoe moeten we ons anno 2023 verhouden tot mannelijkheid? In gesprek met Gideon Querido van Frank over zijn project Beards of Berlin.
De kunstwereld wordt inclusiever, maar er wordt een grote groep makers alsnog vergeten: Dit zijn kunstenaars met een beperking, psychiatrische achtergrond of daklozen-achtergrond.
Are formal apologies sufficient to close the book on colonialism? Or are reparations in order? Our experts will draw on their expertise to help us answer these difficult questions.
De afgelopen jaren is Sunny Bergman in haar duistere familiegeschiedenis gedoken. Dit resulteerde in het boek: Mijn nazi-opa.
Teun Voeten gaat hierover in gesprek met financieel geograaf en publicist Ewald Engelen, die al jarenlang zijn kritiek uit op het hedendaagse neoliberalisme.
Artsen zonder Grenzen pleit al jaren voor betere toegang tot medicijnen wereldwijd. Wat ligt er ten grondslag aan dure medicijnen?
Het kritisch bewustzijn wordt lamgelegd als niemand nog droomt van een nieuwe wereld, maar enkel van een nieuwe televisie.
Naar aanleiding van de nieuwe podcastserie Vriend of Vijand gaan we tijdens deze avond in gesprek over kennisveiligheid.
Hoe gaan we als vrouw om met de biologische grenzen aan onze vruchtbaarheid? Investeringen die gedaan moeten worden om carrière te maken vallen samen met de vruchtbare periode.
Concluderend dat de industrie wordt gedomineerd door mannen, vragen we ons af: wat voor uitwerking heeft deze cultuur op onze gezamenlijke online leefwereld?
In de programmareeks Operatie Interview staat de kunst van het interviewen centraal. Drie vlijmscherpe interviewers bevragen één gast.
Waar lopen mensen met polyamoreuze relaties op zowel persoonlijk als maatschappelijk vlak tegenaan?
Kan schrijver en Nobelprijswinnaar Elias Canetti ons helpen de destructieve impulsen van de hedendaagse massa te bedwingen?
Welke invloed moet de overheid uitoefenen op onze economie? En welke gevolgen heeft een vrije marktwerking?
In de programmareeks Operatie Interview ontleden we het vraaggesprek. Drie vlijmscherpe interviewers bevragen één gast. Wie de interviewers zijn, blijft tot op het podium geheim. Ditmaal: journalist, uitgever en mediamagnaat Derk Sauer. Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak en Rusland strenge mediawetten doorvoerde, keerde Derk Sauer noodgedwongen terug naar Nederland na meer dan 30 jaar
Politicoloog en socioloog Michael Young schreef in 1958 De opkomst van de meritocratie en muntte daarmee de term meritocratie. Een samenleving waarin vooral intelligentie en inzet de positie van een individu bepaalt. Oftewel: IQ + inspanning = verdienste. Wat kunnen we ruim zestig jaar later leren van Young’s dystopische satire? In de Paradigmareeks selecteren De Groene en Uitgeverij
In deze serie selecteert De Groene Amsterdammer samen met Uitgeverij Athenaeum denkers uit de vorige eeuw waar we nu op moeten teruggrijpen en geven toonaangevende boeken van hen opnieuw uit. De thema’s die deze schrijvers belichten zijn actueler dan ooit, maar de boeken zijn veelal vergeten of onverkrijgbaar. In De Balie bespreken we een nieuwe
In 2021 vonden bijna 12.000 pushbacks plaats. Hoewel het in strijd is met mensenrechtenverdragen, wordt aan de Europese grenzen structureel geweld toegepast. Mensen die asiel willen aanvragen, worden hardhandig verdreven. Zowel op land als op zee. Mensen op overvolle, gammele boten worden aan hun lot overgelaten, teruggedrongen of als criminelen opgesloten. Is er een verandering
Let op! Om veiligheidsredenen ben je verplicht jezelf te registreren met geldig ID. De geschiedenis van de Joden wordt op subtiele en minder subtiele wijze ingezet om uitsluiting in het heden te illustreren. Job Cohen zei het tien jaar terug: Moslims worden nu buitengesloten zoals dat aan het begin van de Tweede Wereldoorlog gebeurde met
What does it mean to be black in today’s Europe? That’s what British writer, photographer and tv-presenter Johny Pitts tried to find out traveling the continent. He captured his findings in an impressive travelogue Afropean: Notes from Black Europe. Together with Johny Pitts we will immerse ourselves in “Black Europe” with sounds, words, images and
Wat is vrijheid voor jou, wat betekent dit voor de vrijheid van anderen, en hoe draag jij bij aan vrijheid? Habtamu de Hoop gaat op bezoek bij het Alfa College in Groningen om met de studenten in gesprek te gaan over vrijheid, democratie en actief burgerschap. Het Nationaal Gesprek over Vrijheid is een gesprek tussen
Let op! Vanwege de extreme weersomstandigheden op 18/2 is dit programma verplaatst naar vrijdag 25 februari. Heb je een ticket gekocht? Dan krijg je een mail mail met meer informatie De Palestijns-Amerikaanse literatuurwetenschapper Edward Said zorgde in 1978 met zijn boek Oriëntalisme voor een grote omslag in de geesteswetenschappen en Midden-Oostenstudies. Met de term definieerde Said de
Onrust over racistische grappen in appgroepen, de verontrustende documentaire De Blauwe Familie en geluiden over een ons-kent-ons-cultuur. De weg naar een diverse en inclusieve politieorganisatie gaat niet over rozen. Herkent het korps zich hierin? Waar lopen agenten tegenaan bij hun werkzaamheden op straat en het bureau? De Balie ging On Tour langs de eenheden Noord-Nederland, Oost-Brabant, Limburg
Na het daverende succes van 100 dagen voor de klas, zijn Tim den Besten en Nicolaas Veul voor hun nieuwe serie de ingewikkelde wereld van de psychiatrie ingedoken. Terwijl Nederland kampt met een hoog psychofarmacagebruik, toename van mentale problemen onder jongeren en lange wachtlijsten in de GGZ, neemt de afstand tot de ‘verwarde persoon op
Wie psychedelica ter sprake brengt, kan doorgaans rekenen op wilde verhalen en een hoop vooroordelen. Paddo’s zijn tripmiddelen voor hippies, en ayahuasca-sessies gaan vooral vreselijk vaak fout. Maar is er ook een ander verhaal te vertellen? In zijn boek Een nuchtere kijk op psychedelica ontkracht neurowetenschapper Michiel van Elk vooroordelen, en kijkt hij op een
Wijsheid komt met de jaren, maar de jeugd heeft de toekomst. Wat kunnen jonge, zwarte cultuurmakers leren van hun collega’s uit eerdere generaties, en andersom? Om daar achter te komen gaan makers uit verschillende generaties met elkaar in gesprek. Bovendien gaan ze de vloer op om samen te performen. Het thema van Black Achievement Month
Op 30 mei 1969 staat Curaçao in brand. Wat begon als een vreedzaam arbeidsconflict bij de raffinaderij van Shell, loopt uit op een volksopstand waarbij winkels worden geplunderd en verschillende wijken van Willemstad in de as worden gelegd. Hoe dat kon gebeuren onderzoekt filmmaker German Gruber jr. in de twaalfdelige documentaireserie Huma, die hij maakte
In de programmareeks Operatie Interview ontleden we het vraaggesprek. Drie vlijmscherpe interviewers bevragen één gast. Wie de interviewers zijn, blijft tot op het podium geheim voor de gast. Ditmaal: Micha Wertheim. Zijn laatste theaterstuk werd ‘een totale mindfuck’ genoemd en past daarmee naadloos in zijn oeuvre. Cabaretier, schrijver en stand-up comedian Micha Wertheim (1972) brengt
De rol van de vertaler staat ter discussie. Dat werd duidelijk met het debat dat ontstond rondom de Nederlandse vertaling van het werk van Amanda Gorman, maar het speelt al veel langer. Gek genoeg hoor je in de publieke discussie weinig vertalers en redacteuren die dagelijks met het vertaalvak bezig zijn. Tegen welke dilemma’s lopen
De afgelopen vier jaar zaten er geen zwarte Nederlanders in de Tweede Kamer. Gelukkig doen de nieuwe kieslijsten vermoeden dat de Kamer diverser zal worden na de verkiezingen. Maar hoe zorg je er als bi-culturele politicus voor dat de politiek ook daadwerkelijk inclusiever wordt, zodat meer mensen zich gerepresenteerd voelen? Tijdens Kleur in de Kamer
‘Blijf met je vuile rotpoten van onze rotjoden af!’ Dat was de leus van de februaristakers, die op 25 februari 1941 het werk neerlegden uit protest tegen de Jodenvervolging. Aan de hand van deze thematiek gaan Abdelkader Benali, Chaja Polak en Natascha van Weezel op 24 februari in gesprek over de hedendaagse maatschappelijke context. Kunnen we nog opkomen voor
(Foto: Nienke Fonk) 75 jaar na de Holocaust geven Europese joden steeds vaker aan zich niet veilig te voelen. Maar hoewel begrippen als ‘inclusie’ en ‘intersectionaliteit’ gemeengoed zijn geworden, lijkt Jodenhaat geen speerpunt in hedendaagse emancipatiebewegingen. Waar bevinden joden zich op het spectrum van de huidige identiteitspolitiek? Worden joden gezien als bevoorrecht of benadeeld? Hoe zien
De scholieren die meeliepen met de klimaatmarsen mogen dit jaar wellicht voor het eerst stemmen. Welke oplossingen dragen de volksvertegenwoordigers aan voor een beter milieu? Moet Nederland windmolens bouwen of juist kerncentrales? En hoe gaat de politiek ervoor zorgen dat nieuwe maatregelen niet over de ruggen gaan van boeren, ondernemers en de middenklasse? Tijdens dit
This programme is part of the festival Forum on European Culture, 17 – 20 September in Amsterdam. Is it possible to create a space in which race and ethnicity, gender, class, sexuality and social background have no influence on the perception of someone’s behaviour? During this performative event, artist Charl Landvreugd will investigate an Imagined Normal
Dit programma is uitverkocht. Geen kaartje? Kijk hier mee via onze livestream om 20:00 uur op vrijdag 12 juni. De regels van datingland zijn voor iedereen ingewikkeld, maar zeker voor een ‘banaan’, zoals maker Pete Wu zichzelf noemt: Chinees van buiten (‘geel’) en Nederlands van binnen (‘wit’). In de documentaireserie Pete en de Bananen gaat
Foto: Sarah Izat ondervraagt voormalig korpschef Erik Akerboom over het dragen van een hoofddoek als agent tijdens Operatie Interview (© Jan Boeve) Al jaren zet de politie actief in op meer diversiteit en inclusie in de eigen gelederen, maar dat pad gaat niet over rozen. Wat doet de politie om ‘een politie voor iedereen’ te
Twelve years after his ground-breaking documentary Episode III: Enjoy Poverty (2008), artist Renzo Martens premieres a new film called White Cube in which he followed Congolese plantation workers who built a museum on a former Unilever plantation to buy back their own land. During this event Martens, the involved Congolese artists and other contemporary thinkers
Foto: Stedelijk Museum Amsterdam – kunstwerk van Raquel van Haver In deze tweede avond uit de reeks Collectie Nederland bespreken we de toekomst van erfgoed. Een avond met drie gesprekken met vooraanstaande sprekers uit het veld, over de canon van Nederland, digitaal erfgoed en het erfgoed dat nog in de maak is: ons erfgoed van
Uitverkocht? Kijk het programma live mee via de stream op deze pagina. Het kanon van de koning van Kandy, de Benin-Bronzen of de schilderijen van Raden Saleh. Een aanzienlijk deel van het Nederlands erfgoed heeft een koloniale context. Musea en kunsteigenaren steken niet langer onder stoelen of banken dat zij met deze voorwerpen in hun
Begin 2019 werd daarom de Commissie Pechtold in het leven geroepen om de Erfgoedwet eens flink onder de loep te nemen en te analyseren of ons erfgoed wel goed genoeg wordt bewaakt. Dat vergt echter ook een antwoord op een vraag vooraf: wat ís Nederlands erfgoed precies? En is particulier erfgoed ook Nederlands erfgoed, of
In maart en april 2020 speelt theatergroep De Warme Winkel hun nieuwe voorstelling: Een oprechte ode aan de ironie. Samen met De Balie onderzoeken ze in aanloop daarnaartoe hun plannen. Ook jij mag je ongezouten mening geven! Na het succes van hun voorstelling De Warme Winkel speelt De Warme Winkel, waarin het thema plagiaat werd behandeld, is het nu tijd voor een vervolg in de serie Obscuur elitair intellectuele thema’s op grote zaal-niveau. Dit
“Zoals de wijsbegeerte begint met de twijfel, zo begint een leven dat waardig is menselijk genoemd te worden met de ironie.” – Kierkegaard In maart en april 2020 speelt theatergroep De Warme Winkel hun nieuwe voorstelling: Een oprechte ode aan de ironie. Samen met De Balie onderzoeken ze in aanloop daarnaartoe hun plannen. Ook jij mag je ongezouten mening geven! Na het succes van
Vanwege persoonlijke omstandigheden heeft Stefano Keizers zijn deelname moeten afzeggen. “Zoals de wijsbegeerte begint met de twijfel, zo begint een leven dat waardig is menselijk genoemd te worden met de ironie.” – Kierkegaard In maart en april 2020 speelt theatergroep De Warme Winkel hun nieuwe voorstelling: Een oprechte ode aan de ironie. Samen met De Balie onderzoeken ze in aanloop daarnaartoe hun plannen en
Wat de twijfel is voor de wetenschap,’ schreef de Deense filosoof Søren Kierkegaard (1813-1855), ‘dat is de ironie voor het persoonlijk leven’. Volgens schrijver, dichter en classicus Ilja Leonard Pfeijffer is deze waarschuwing van Kierkegaard sindsdien alleen maar urgenter geworden. Hij stelt dat ironie in de publieke opinie exemplarisch is voor een debatcultuur die evenveel polariseert als ridiculiseert.
Het is een algemeen bekend feit dat mannen tijdens heteroseks vaker klaarkomen dan hun vrouwelijke bedpartners. 66 procent van de vrouwen bereikt haar hoogtepunt tegenover 95 procent van de mannen. Waar is dit verschil aan te wijten? Heeft het te maken met anatomie? Komt het door gebrekkige kennis van het vrouwenlichaam of ligt er een
Operatie Interview – Sigrid Kaag Ze is een van de meest opvallende ministers in het huidige Kabinet-Rutte III: topdiplomaat en Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag. Tijdens haar ruim 20-jaar-durende loopbaan bij de Verenigde Naties verwierf ze internationale erkenning, onder meer door het leiden van de ontmantelingsmissie van chemische wapens in Syrië. In
Operatie Interview Femke Halsema Ook live op tv: NPO Politiek. (herh. 19:13) – Vanavond 22:00 uur op At5. – Ook live via live.debalie.nl , facebook.com/debalie en livestream.com/debalie Niemand minder dan burgemeester Halsema doet mee aan het spraakmakende interviewprogramma Operatie Interview. Afgelopen zomer werd Femke Halsema officieel beëdigd als burgemeester en werd daarmee de eerste ‘burgermoeder’