


In zijn baanbrekende De ontkenning van de dood (1973) pakt Ernest Becker de grootste leugen van het menselijk bestaan aan: dat we onsterfelijk zouden zijn. Volgens de Amerikaanse antropoloog beschermt de gehele beschaving zich constant tegen het besef dat de dood onontkoombaar is. Hij analyseert deze ontkenning op psychologische, filosofische en cultuurkritische wijze. In De Balie doen wij een poging om de dood onder ogen te zien.
We scheppen om herinnerd te worden, om deel uit te maken van iets waarvan we geloven dat het eeuwig zal duren. Ironisch genoeg kreeg Becker zelf pas postuum brede erkenning. Twee maanden nadat hij in 1974 overleed aan kanker won hij de Pulitzerprijs voor De ontkenning van de dood (1973).
Over Paradigma
In de Paradigmareeks selecteren De Groene Amsterdammer en Uitgeverij Athenaeum invloedrijke non-fictie uit de vorige eeuw waar we nu op moeten teruggrijpen. De thema’s die deze schrijvers belichten zijn actueler dan ooit, maar de boeken zijn vaak vergeten of onverkrijgbaar. Daarom geven ze deze boeken opnieuw uit en voorzien ze van een voorwoord van een hedendaagse denker. Eerdere avonden gingen over boeken van Rachel Carson, Edward Saïd, Friedrich Hayek, Michael Young en Elias Canetti.
Het grootste deel van de jongeren vindt hun nieuws online, bijvoorbeeld op een instagramkanaal als CestMocro. Een uitdaging voor journalistieke organisaties. Hoe bereik je een generatie die het traditionele nieuws de rug toekeert?

Interactive performance on what it means to be a human in today’s world
Resonates Productions returns to De Balie with a brand new interactive performance including live music by Andrea Voets.

Kort na de bestuurlijke overname van de Trump-regering werd podiumkunstenaar Marc Bamuthi Joseph ontslagen. Tot die tijd was hij in Washington D.C. Artistic Director of Social Impact bij het John F. Kennedy Center for the Performing Arts. Tijdens The State of the World reflecteert hij op de uitdagingen van kunst maken in tijden van politieke spanningen.
